kiuchuk2711141На 29 ноември 2014 г./събота/ българският евродепутат г-н Илхан Кючук ще посети Регионална библиотека “Проф.Беню Цонев” в гр.Ловеч, съобщават от културната институция.

Посещението е в рамките на инициатива „MEP Library Champions“, която се осъществява от Фондация„Четмо и писмо“, чийто председател е Н.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин, и в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

„MEP Library Champions“ е част от Програма „Обществени библиотеки 2020“. Тя за пръв път ще обедини представители в Европейския парламент, които биха работили в полза на обществените библиотеки и биха подкрепили бъдещи действия за тази кауза на местно и европейско ниво. Като начало се предвижда евродепутатите да посетят по една обществена библиотека в своята родина.  През септември 2014 г. са организирани първите две събития от инициативата „MEP Library Champions“ – посещение на представителя от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Антанас Гуога в обществена библиотека в Литва и на Председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в градската библиотека в Кьолн.

Емил Радев е първият български евродепутат, който се включи в инициативата на 28 октомври 2014 г. като посети регионална библиотека „Пенчо Славейков” в своя роден град Варна. В следващите две седмици и други български евродепутати като Искра Михайлова, Мария Габриел и Момчил Неков ще посетят големи обеществени библиотеки в Пазарджик, София и Силистра като участници в застъпническата кампания.