oreshakizlojenie704153На 11 Април 2015г. / събота / от 11.30 часа ще бъде   открита новата експозиция на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак, с обща изложба на   троянските майстори  „Магията на глината”, съобщи Иван Чакъров – управител на изложението.

Творческият октет  Николай Йовков, Марияна Личева, Румен Георгиев, Ралица Йовкова, Надежда Христова, Веселин Стоянов  ще представи своите произведения, разкривайки ни чрез тях своите светове от форми, цветове и композиции.   Прекрасните произведенията на авторите за пореден път ни доказват , че керамичното изкуство е една магия – магията на огъня, водата и глината.

Със своя безспорен талант и творческо въображение, майсторите ни представят смирено своето изкуство – без апломб и поза, превръщайки   изложбата в едно културно събитие – празник за очите и душата.

oreshakizlojenie704151Това издание на панаира е XIV по ред и гостите на Орешак и Община Троян ще имат възможност да съчетаят посещението на Троянския манастир, по повод един от най-големите християнски празници Възкресение Христово, с възможността да се докоснат до още един феномен – народните художествени занаяти.

В парка на Националното изложение в специално изградени за целта шатри, майстори на различни занаяти ще демонстрират пред гостите на Изложението своите умения. Освен традиционното представяне на грънчарство, тъкачество, дърворезба и иконопис, посетителите ще могат да видят и различни техники за изписване на великденски яйца. Всеки, който желае ще може да опита сам или с помощта на нашите демонстратори да изпише великденско яйце.

Песните, танците и занаятите, на които в продължение на два дни гостите на Орешак могат да се насладят, дават нов живот на богатото духовно наследство на региона.

По същото време ще се проведе и традиционния Великденски базар за произведения на народните художествени занаяти.

Посетителите ще имат   възможност, не само да закупят различни предмети или сувенири, а и сами   да опипат да ги изработят, като по този начин ще отнесат със себе си не само предмета, а и спомена от едно неповторимо преживяване.

Национално изложение Орешак, кани всички, които имат отношение към народното художествено творчество, да вземат участие и да покажат на живо спецификата и многообразието на българската народна култура.