OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 10 август в залите на първия етаж на галерия „Серякова къща” в Троян  ще  се открие  изложба живопис на Елга Дренска, която тази година е навършила 80 години, съобщават от галерията в Троян.

Изкуството на Елга Дренска е дълбоко генетично, закодирано като потомка на троянския зограф  Пенчо х. Найденов.

Елга е свързана с двата големи и известни троянски рода – Иконописови и Дренски.

Както тя самата споделя – като малка е заставала пред иконите на прадядо си Пенчо х. Найденов (1815-1886) в църквата „Св. Параскева” в родния Троян и се е възхищавала на яркия и чист колорит – оранжево, жълто, червено, кобалтово синьо – какъвто може да бъде само пред олтар. Обещавала си да рисува с такива тонове, защото в живописта, както и в живота, не трябва да има тъмни и кални тонове.

Елга предпочита да рисува с акварел, пастел и маслени бои. Повлияна от постимпресионизма и фовизма. Известно време се занимава и с дърворезба.

В продължение на повече  от тридесет години участва във всички градски, национални и републикански фестивали на художественото творчество, печелила е множество грамоти и медали.

Непосредствено преди изложбата, в културно-информационен център Троян, ще се излъчи филма за художничката „Внучка на троянски зограф”.

Изложбата ще продължи до 30 август.