predstavianeproket260613BНа 24 юни в Градската градина в Ловеч се проведе встъпителна пресконференция по проект „Зелена, достъпна и привлекателна градска среда в Ловеч” , финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Договор BG161PO001/1.4-09/2012/036 е подписан на 20.05.2013 г. между Община Ловеч и ОПРР.

            Ръководителят на проекта инж. Величка Върбанова запозна събралите се граждани с инвестиционния проект, който се разделя условно на две части: основни и допълнителни обекти, чието финансиране ще мине през два етапа. На първия ще се финансират само основните обекти. При установяване на финансов резерв в  рамките на оперативната програма, ще бъдат финансирани и допълнителните обекти, успешно преминали оценката.

Проектът на Община Ловеч „Зелена, достъпна и привлекателна градска среда в Ловеч” е на обща стойност 7 922 241,18 лева, от които за основните обекти са предвидени 4 999 889,60 лева, за допълнителните – 2 922 351,58 лева. Съфинансирането от страна на Община Ловеч за основните и допълнителни обекти е  437 152,07 лева.

Проектът е с продължителност 24 месеца.

 

predstavianeproket260613CОбщата цел на проектното предложение е да се подобри физическата и жизнената среда в гр. Ловеч като предпоставка за осигуряване на устойчива и екологична градска среда с по-високо качество на живот и нови възможности за икономическо и социално развитие.

Превръщане на един от най-големите жилищни квартали на град Ловеч – ж. к. „Червен бряг“, в атрактивно място за живот за всички представители на местната общност.

Създаване на условия за интегриране на групите в неравностойно положение посредством осигуряване на благоприятна архитектурна среда.

Повишаване на безопасността и сигурността на градската среда в Ловеч.

Осигуряване на лесен и безопасен достъп до основния градски парк „Стратеш” и Средновековната крепост „Хисаря” – притегателно място за почивка и развлечения на жителите на града.

 

 

predstavianeproket260613GОсновните обекти са:

Основен обект 1: „Благоустрояване и подобряване на физическата среда в ж. к. „Червен бряг” – гр.Ловеч, с цел постигане на зелена и достъпна градска среда”.

В рамките на проекта ще бъде рехабилитирана уличната и автоалейна мрежа в квартала, в това число и тротоарните настилки с всички мероприятия по осигуряване на общодостъпна среда, ще бъдат изградени детски площадки за различни възрастови групи, площадки за фитнес на открито, многофункционално спортно игрище, игрище за бадминтон, площадка за тенис на маса, квартална велоалейна мрежа, изграждане на автоматична поливна система за всички озеленени площи, беседки, кошчета за отпадъци, питейни фонтанки.

predstavianeproket260613FОсновен обект 2: „Възстановяване на връзката между ул. „Васил Левски” и парк „Стратеш” – гр.Ловеч”.

Пътят ще се укрепи чрез изграждане на подпорни стени, ще се реконструира пътното платно и изгради улично осветление. По този начин ще се подобри транспортният достъп до парка „Стратеш”, ул. „Мадара” и Средновековна крепост „Хисаря”.

Допълнителните обекти включват изграждане на площадки за домашни любимци, скейтбордна площадка, монтаж на фотосоларно осветление, изграждане на конструкция за покриване на река „Гознишка бара“, където е предвидено изграждане на пътека за здравословно тичане с дължина 400 м.

 

На пресконференцията присъстваха кметът на Община Ловеч Минчо Казанджиев, екипът за организация и управление на проекта, архитектът на проекта Константин Косев, главният архитект на Община Ловеч Силвия Средкова, граждани от кварталния съвет на ж. к. „Червен бряг“ и жители на квартала.

1 коментар

  1. Като дойде реч за Празник на Квартала лепим бележки във всеки вход. Като трябва да идва Кмет Минчо- същата работа. Когато ще се изгражда нещо, за което народа не трябва много-много да знае – нищо не се обявява. Никъде не прочетох за добавяне на канализационнни шахти. Ама никъде.. А половината улици в квартала са без такива!Иначе фонтанки сме предвидили..

Comments are closed.