obuchenie2011161Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов (в оставка), кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и началникът на РУО в Ловеч Еленко Начев  наградиха днес първенците в Деветото национално състезание за ключови компетентности по природни науки, което се проведе в Ловеч.

На първо място се класира отбор №5, а второ и трето място заеха съответно втори и десети отбор. Състезателните групи са сборни екипи от различни градове, които се съставят специално за състезанието.

В най-добрия отбор участваха по един ученик от Пловдив, София, Благоевград, Търговище, Радомир и Ловеч. Чувството е невероятно, имаше страхотно сработване между нас и затова победихме, споделиха щастливите деца, които бяха поздравени от зам.-министър Диян Стаматов.

obuchenie2011163„Нашият екип имахме задача да квасим мляко, да проверим дали има нишесте и белтъци, използваме познанията си по биология и химия“, уточни Деница от отбор №5.

Състезанието се проведе от 18 до 20 ноември и бе организирано от Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието-Ловеч и Профилираната природоматематическа гимназия, под патронажа на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова.

В състезанието участваха 60 ученици от цялата страна. Те са от 5 до 9 клас на основни и средни училища и гимназиите без интензивно изучаване на чужд език, както и от 8 до 10 клас на профилирани гимназии и паралелки с интензивно изучаване на чужд език. Темата на състезанието бе “Науката не е от вчера”, а участниците бяха разделени на 10 отбора.

obuchenie2011165Журито реши темата на следващото Десето състезание за ключови компетентности по природни науки да е „Постижения, вдъхновени от природата“, обяви доц. д-р Мая Гайдарова.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова поздрави всички наградени и ги покани да дойдат отново в Ловеч. Всички участници получиха грамоти от Община Ловеч за отлично представяне,  иновативно и новаторско мислене, значки на Община Ловеч и други изненади, включително специализирана литература.

„Изключително ми е приятно да съм отново в Ловеч, за последния месец това е второто ми идване по хубави поводи. Идващата седмица стартираме инициативата на министерството за иновативни български училища. И мото на инициативата може да стане мисълта на Айнщайн, която чух тук –  „Който не прави грешки, значи никога не е опитвал нищо ново“, каза зам.-министър Диян Стаматов.