zatlastqvane411141Половината от възрастното население на Европа и едно от всеки пет деца са с наднормено тегло, като този брой нараства с 400 000 всяка година. Храненето на децата в Европа буди тревога. Преяждането е пряко свързано с все по-често срещаните сред децата диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания. От друга страна, недохранването, водещо до анемия в предучилищна възраст, се превръща в ново предизвикателство.

Недохранването и затлъстяването при децата се наблюдават едновременно в страните от Източна Европа. У нас със свръхтегло са 19% от момчетата на възраст от 10 до 18 години и 16% от момичетата от 10 до 14 години. От затлъстяване страдат 8% от момчетата и 4% от момичетата от 10 до 14 години. Промените в съвременната система на хранене, като например по-висока консумация на обработени и фаст фуд (бързо приготвени) храни води до промяна в моделите на потребление. Глобализацията значително намалява присъствието на местни и традиционни храни. За съжаление тази тенденция изглежда се увеличава сред младите хора, където потреблението на нездравословни храни и намаляването на физическата активност са по-силно изразени.

В борбата със затлъстяването водеща е профилактиката. Избирането на здравословен начин на живот е от изключително значение за намаляване на здравословните проблеми, породени от небалансирано хранене

Във връзка с Национална седмица за борба със затлъстяването, която ежегодно се провежда в първата седмица на м. ноември, РЗИ – Ловеч реализира дейности на регионално ниво. От 03 до 11 ноември 2014 г. се провежда Кампания „Здравословни храни и борба с наднорменото тегло ” с партьорството на СОУ “Св.Климент Охридски”, Ресурсен център и БЧК гр.Ловеч. В кампанията са предвидени обучителни дейности с децата от основен и прогимназиален курс, конкурси за рисунка, за видеоклип и за презентация по темата. Децата от Ресурсен център са подготвили пиеска на тема “Здравословно хранене”, която ще представят пред връстниците си на сцената на Читалище “Наука”гр.Ловеч. Ще бъдат раздадени награди, финансирани от Министерство на здравеопазването по Национална програма за профилактика на хроничните незаразни болести.

 

8 коментара

  1. Тези от РЗИ първо да научат дипломираните психари пардон психиатри да спазват правилата а тогава да дават други съвети. Не, че нещо ама тези такива таковата дори не знаят как и къде се извършава медицински преглед. Като за капак са една махленска клюкарска организация която си издава документи за клюките които взема за достоверни.

  2. Не се бъркайте в божите дела ,момчета.Много млади вече се преселиха във вечните ловни полета.

    1. М-м-м-м-м,тлъсто ,тлъсто ,вкусно телце!Много манджаре за нас!

  3. Ни, ни. Както сподели с мен д-р Хаус /измислен/ (( невероятен хейтър си имах в темата за храма, уникално тъпо същество)), доста трябва да се внимава с физическата активност, защото в определени моменти води до оглупяване. Дано го е прочел Гибона ( а аз смятам че е, дори подозирам, че го е писал), защото с тези негови 30 секунди от кабинета до съдебната зала и обратно, комбинирани с напредналата му възраст, е подложен на огромен риск.

    Иначе вашият слуга има известен опит по темата, може да сподели от него с интересуващите се, дет’ се вика, да разкаже “как се прави”.

    1. Какво е смешно ли?Смешно е,когато от висотата на своето незнание съдиш знанията на другите.

    2. Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет.

    3. Абсолютно!!!

Comments are closed.