kmetkm712156Ако ни бъдат наложени финансови корекции за повече от 2,3 млн. лв, това на практика означава, че ние ще трябва да поемаме нов общински дълг. Това заяви вчера на пресконференция кметът на община Ловеч Корнелия Маринова. Тези 2,3 млн. са максималният размер, който можем да поемем, каза още тя, което пък ще осакати възможностите ни за благоустрояване и капиталови разходи през 2016 г.

Маринова обяви, че към момента вече е ясно за наложени корекции по проекта за водния цикъл в размер на 240 хил. лв, по него има и неверифицирани разходи за 1 млн. лв. Според нея е възможно и нужните 800 хил. лв за разплащане на дейностите по укрепването на свлачището по пътя за Стратеш, за които се търси финансиране от междуведомствената комисия, да не бъдат осигурени от държавата и да останат за сметка на общинския бюджет.

Кметът съобщи още, че общинското ръководство не възнамерява да вдига данъчната тежест за гражданите, макар че Ловеч е общината с едни от най-ниските ставки на местните данъци и цени на услуги. Независимо от състоянието на бюджета, вдигането на данъците и таксите според кмета не е решение, още повече че първо трябва да стане ясно какво ще получи общината и като верифицирани разходи, и като корекции.

След като се види изпълнението на бюджет 2015 и бъдат подадени исканията за окончателните плащания по двете оперативни програми – „Регионално развитие“ и „Околна среда“, и след като бъде обнародван Законът за държавния бюджет за 2016 г. и получено писмото на Министерството на финансите с насоките за съставянето на общинските бюджети, около 15 януари проектобюджет 2016 на Ловеч ще бъде отново представен на обществеността. Първото публично обсъждане на проекта на общинския финансов план за следващата година се проведе на 4 декември.

2 коментара

  1. “Кметът съобщи още, че общинското ръководство не възнамерява да вдига данъчната тежест за гражданите…”

    Чаках тук някой от 33-мата общински съветници да се засегне и коментира в правомощията на кого е вдигането на данъчната тежест. За съжаление, нищо такова не виждам.
    Това, което зная е, че общинското ръководство може само да предлага, а общински съвет да гласува и приеме или не това предложение.
    Нали щяхме да се променяме, да не бъдем като “онези” предишните?

  2. “Кметът съобщи още, че общинското ръководство не възнамерява да вдига данъчната тежест за гражданите, макар че Ловеч е общината с едни от най-ниските ставки на местните данъци и цени на услуги.”

    Много обичам някой да ме плакне по този олигофренски начин. Да си имаме уважението, г-жо Маринова, Вие не сте управител на търговска фирма, а кмет на конкретна община, и таксите, които плащат гражданите на тази община, трябва да са съобразени с разходите за съответната услуга, а не с формирането на допълнителен доход за плащането на нещо си там.

Comments are closed.