Над час и половина продължи срещата на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова на 28 ноември вечерта с най-важните ръководители на стратегическия инвеститор VOSS Automotive (Германия).  В Ловеч пристигнаха д-р Томас Рьотинг (Dr. Thomas Röthig ), главен изпълнителен директор на VOSS Automotive , и д-р Щефан Ото (Dr. Stefan Otto), управляващ директор. Те бяха придружени от HR директора във VOSS Кай-Уве Ото, управителят на  завода край Баховица  „ФОСС аутомотив България” Роланд Вайс и Стойчо Стойчев от дирекция „Маркетинг и инвестиционно обслужване“ към Българската агенция за инвестиции. В срещата взе участие и заместник-кметът на Община Ловеч Цветан Георгиев.

По време на разговора бяха уточнени предстоящите действие от двете страни. Пълно съдействие във всички направления и бързо административно обслужване гарантира кметът Корнелия Маринова, като подчерта колко е важен проектът на VOSS Automotive за региона. Липсата на голяма индустриална компания в Ловеч принуди доста специалисти да търсят прехрана в съседни градове, а сега ще могат да се върнат, каза Корнелия Маринова.

Става дума за инвестиция за оборудване в размер от 15 млн. евро и наемане на 1000 служители до края на 2020 г.  С това VOSS Automotive  може да преобрази Ловеч. Компанията вече се настанява с 10-годишен договор за наем в помещенията на “Литекс моторс” в “Баховица индустриален парк”. Там ще се изработва т.нар. селективна каталитична редукция, която намалява вредните вещества в изгорелите газове от дизеловите автомобили, за да отговарят на изискванията за Евро 6.

В света групата VOSS Automotive  се разглежда като “скрит шампион” в автомобилната индустрия, тъй като изработва множество компоненти за различни марки автомобили.

Гостите се интересуваха от наличната работна ръка, транспортната инфраструктура, дуалното обучение в местните училища, каквата е Професионалната гимназия по механоелектротехника.

В близко време ще бъдат открити информационни бюра на VOSS  в село Баховица и градовете Ловеч, Плевен, Троян и Габрово. Там кандидат-работниците ще получават пълна информация.  Ще се разпространява и информационна брошура.

Общината се ангажира да постави пътни информационни табели, насочващи към завода, както и да оптимизира градския транспорт за Баховица. Назначаването на работници ще става от януари 2019 година всеки месец на малки порции, уточни директорът по човешки ресурси Кай-Уве Ото.

Това е трета поредна официална среща в Община Ловеч с германските инвестирори. VOSS Group е машиностроителна корпорация, базирана в град Wipperfurth. Тя се състои от VOSS Holding GmbH +Co.KG с дъщерните й дружества VOSS Automotive GmbH и VOSS Fluid GmbH, както и  от още дванадесет чуждестранни компании с производствени и обслужващи функции и локации за продажби.

НА СНИМКАТА (от ляво на дясно) са Стойчо Стойчев, Щефан Ото, Томас Рьотинг,  Корнелия Маринова, Роланд Вайс, Кай-Уве Ото, Цветан Георгиев и Николай Буровски.