gurovo1009163Над 60 военни машини, ракетни установки и различни превозни средства от началото на миналия век  са събрани в Музея за въоръжение и техника, намиращ се на територията на Военно формирование 24 480 в Ловеч. Такова впечатляващо струпване от военна техника, излязла от въоръжение, рядко може да се види на друго място, тъй като една цяла зала с моторни превозни средства яха докарани при нас от Враца, разказва подп. Теодоси Томанов, началник на Военно формирование, известно  в Ловеч и като Гуровото.

Бившето секретно ракетно поделение от времето на „студената война“ днес функционира като военен склад. Част от експонатите са именно от това време, но има и много други исторически експонати. Редом до страховитите ракети 8К11 и Пусковата установка 2П16, до реактивната система за залпов огън Р- 2 стоят и стари немски и руски мотоциклети, джипове и камиони. Показани са и леки коли, като „Щаер 440“ от 1940 г.и „Опел Блитц“ от 1936 г. Не липсва и известният танк от ВСВ, известен като  Т-34.

gurovo1009161В рамките на поделението е уреден и музей на боеприпасите, също богат на експонати като патрони, мини, взривни вещества и самонасочващи се снаряди.

Музеите, макар че са в рамките на формированието, което е на 3 км от града, могат да се посещават при колективни заявки. От това първи са се възползвали учениците от града и някои околни селища, които са посетили музеите в часа на класния ръководител, разказа подп. Теодоси Томанов.

Неотдавна той покани да се запознаят с проблемите на базата и музеите част от ръководството на Община Ловеч – кметът Корнелия Маринова и заместник-кметът Венцислав Христов. „Поздравявам състава и ръководството на военно формирование 24 480 за грижата и старанието за съхраняването на военно дело и неговата история, написа в книгата за впечатления кметът на Ловеч. Същевременно за пореден път всички впечатления ни карат да усещаме отговорността ни пред обществото за един мирен свят. Това ни внушиха и нашите домакини“. Това написа в книгата за впечатления Корнелия Маринова.

3 коментара

  1. Не разбрах, само групово чрез заявка ли може да се посещава музея? А като неорганизирани граждани и гости на Ловеч не може ли?

  2. Според мен са събрани много повече,и то не в музей,а в заводите “ЗВЧ”и Балкан.. 😉

  3. “Поздравявам състава и ръководството на военно формирование 24 480 за грижата и старанието за съхраняването на военно дело и неговата история, написа в книгата за впечатления КМЕТЪТ на Ловеч.”. “Същевременно за пореден път всички впечатления ни карат да усещаме отговорността ни пред обществото ЗА ЕДИН МИРЕН СВЯТ. Това ни внушиха и нашите домакини“. Това написа в книгата за впечатления КОРНЕЛИЯ МАРИНОВА.”
    След прочита на това творение ПиАрско,човек остава с впИчатлението,че Ловеч има двама кметове-записал в книгата КМЕТЪТ и след още един запис в същата книга – Корнелия Маринова.Както се казва”двоен декиш”!
    Наистина ВПЕЧАТЛЯВА изводът на Кмета Маринова,че стоманените дула ни внушават усещането за отговорност за един мирен свят.Изключително точен извод!Докато презокеанската”дУмокрация -САЩ”увеличава многократно военния си бюджет и “сее”демокрация по света с ракети,самолетоносачи и самолети, и с тайно финансиране на размирици,единствен гарант за мира може да бъде СЪОТВЕТНОТО въоръжаване на една друга суперсила,запазила исконните човешки добродетели и истинската ценностна система,постоянно обвинявана от натовските “експерти”,че е разположила територията си/ ?!?!/ в голяма близост да американските бази по света – Руската федерация.
    СИЛА срещу СИЛА!

Comments are closed.