pmg1903152Юлияна Близнакова

Природо-математическа гимназия бе домакин на образователен концерт, поднесен от Общински духов оркестър -Ловеч с диригент Виктор Павлов. Възстановяването на позабравената практика – образователни концерти в училище е изключително навременно, полезно и толкова необходимо.

В и без това лишения от активен музикален живот Ловеч, младите хора нямат възможност за среща на живо с музикалното изкуство. Възпитаниците на ПМГ имаха своята среща с Духов оркестър Ловеч и специално подбрания репертоар с ярки музикални творби от чужди и български композитори.

Звучаха творби от бащата на българската духова музика Дико Илиев, както и от Жак Офенбах, Йохан Щраус-баща, Бетовен, Шостакович. Истинска изненада бяха музикалните творби от филми като “Междузвездни войни” и “Кръстникът”. А “Месечина” на Горан Брегович и Сиртаки от Микис Теодоракис разходиха младата публика из музиката на съседни народи.

С помощта и умелото ръководство на диригента Виктор Павлов ученици и оркестър заедно изпълниха и последната творба в програмата – ” Радецки марш”. Всички произведения бяха изцяло съобразени с учебната програма по музика, а препълнената зала на ПМГ поднесе заслужени аплодисменти на единственият професионален музикален състав в града.