lovechmaping110513003Покритият мост оживя на 10 май в триизмерно шоу. Мапингът бе подарък за ловчалии по случай празника на града 11 май. Петминутната 3D анимацията показва всички по-важни дати и събития, свързани с моста. Това се прави по проекта на ЮНЕСКО, под знака на който минават чествания на Деня на Ловеч, „Балканските мостове говорят“. Специален виртуален поздрав отправи снощи към ловчалии генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която лансира регионалната инициатива за Югоизточна Европа „Културата – мост към развитие“. Тя благодари задочно на кмета Минчо Казанджиев за включването на Ловеч в проекта, на всички гости от балканските градове, участници в събитията по него, на талантливите актьори, представящи се на гостоприемната сцена в Ловеч.

Хубаво настроение през цялата година, много любов и позитивни емоции, пожела на ловчалии кметът Казанджиев, който откри снощи официално празника на Ловеч. След това концерт изнесе рок група „Диана Експрес“. Малко преди полунощ пищна заря огря небето над Ловеч в чест на празника на града.

По-рано на изтегленият с 1 ден напред празник заради изборите, в рамките на проекта „Балканските мостове говорят“ се проведе втората Кръгла маса на тема „Общинските програми за творчество и културни иновации“, на която модератор бе зам.-кметът на София по културата и образованието Тодор Чобанов. Участваха кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, зам.-кметът на Одрин, Турция – д-р Ергугрул Танръкулу, представителят на кмета на Берат, Албания – Етлева Дима. Присъства и специалният гост на Ловеч за празничните чествания – Жак Рао, директор „Страни членки и международни организации“ в ЮНЕСКО. Пред гостите за културно-историческото наследство и за мястото и ролята на Ловеч в страната ни говори кметът Казанджиев. В две презентации Борислав Иванов от община Ловеч представи географското положение и историята на града, културно-историческите му забележителности и реализираните от общината проекти в областта на туризма.

С езика на културата, на изкуството ние протягаме ръка на нашите приятели от Балканския полуостров за нов мост между хората от 11-те балкански страни, участници в проекта на ЮНЕСКО, каза кметът Казанджиев. И изрази убедеността на община Ловеч, че там, където политиката не успява, може да помогне изкуството, каквото е и основното послание на глобалната инициатива на Ирина Бокова.