vinaldoirenci140214128Павлин Иванов

Многолюден, пъстър, весел празник. Служители и приятели на Винал АД Ловеч отпразнуваха Трифон Зарезан в лозовите масиви на село Дойренци. Десетки хора, облечени в празнични национални носии, сериозни шашлици, много и хубаво вино. Това е нужно за един хубав празник, още повече, че времето беше благосклонно и вместо традиционния студ и леден вятър, слънцето грееше приятно, сякаш по поръчка на самия  св. Трифон, закрилникът на лозарите и винарите.

Още от рано сутринта, танцьорите от формация „Огнени ритми” и фолклорна формация „Елит”, както и общинския духов оркестър подгряваха множеството хора дошли за празничния ритуал, а сред гостите на празника бяха и зам. областният управител Юнал Мъстънов и зам. кметът Ертан Хасан.

Празникът беше открит от директора „Винал” Росен Даскалов, който отправи пожелания за успешна и плодородна година.

vinaldoirenci140214154И както традицията повелява, лозето трябва да си има цар. За трета поредна година, за най-важният пост беше избран избран 32-годишният Георги Петров, който бе коронясан с корона от лозови клонки.

Както е традицията отец Вениамин освети лозята за берекет и плодородие, а царят на лозето поля с вино, за да има богата и качествена реколта. След това се извърши ритуалът „зарязване” на лозите. Царят на лозето нарече: ”Дай Боже, свети Трифон да помага, да се роди много грозде, Свети Трифон да варди лозето от замръзи, от суша. Господ да го пази от градушки и да е берекетлийско. Както виното тече, така и гроздето на лозата да расте. Да даде Свети Трифон голям берекет. Да даде Господ таз година гроздето да няма обиране, а виното да няма изпиване.”

Според лозарите тази година се очаква по-добра реколта от миналата. За това какво грозде ще стане 70 процента зависи от подрязването на лозите.

vinaldoirenci14021458Истинският празник, стимулиран от бъчвите с хубаво червено вино, сериозни мезета, народна музика и добро настроение, зарадва не само служителите на Винал, а и многобройните гости.

Добрата грижа за лозето и гроздето дава и добри резултати. Ловешката фирма „Винал” е носител на много национални и международни отличия, спечелени на изложения в страната и чужбина. „През миналата година ние от „Винал” положихме много труд и вложихме много усилия, които бяха увенчани с успех, както в производството на вино и на неговата реализация, така и в производството на най-важната суровина – гроздето. Освен, че запазихме нашите клиенти, които са на всички континенти, успяхме да сключим и нови договори, запазихме броя на хората, които се трудят в нашата фирма, на международни конкурси, проведени във Франция, Англия, Германия, спечелихме 8 отличия”, с гордост сподели производственият директор на „Винал” Росен Даскалов.