debati704146Нели Генкова, Албена Йончева

По време на пролетната си ваканция ученици от Ловеч и Троян участваха в Дебатьорски Форум АДС 2014 – мащабно събитие, организирано от Асоциация Дебати София (АДС) във Велико Търново (29 март – 1 април). Асоциация Дебати София е неправителствена организация, основана през 2011 г. с цел да промотира и подкрепя активното гражданство, критичното мислене и открития диалог чрез дебати. Форумът в Търново събра дебатьорски общества от цяла България, за да развива дебатьорска мрежа и да запознае участниците с най-новите формати и стандарти в дебатите.

debati704141Близо 200 души, ученици, студенти и треньори, бяха разделени в три обучителни панела – за форматите World shcools и Британски парламентарен дебат и за съдийсване. Тежест в обучението дадоха и чуждестранните лектори от Хърватия, Сърбия и Македония. Единодушната оценка на учениците и техните ръководители е, че това са били четири изключителни дни, донесли много нови умения, контакти и емоции.

 

Представителите на област Ловеч бяха от два клуба по дебати – на Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека – Ловеч и на СОУ „Св. Климент Охридски” – Троян. Ловешкият и троянският клуб си партнират вече четвърта година – обменят информация и контакти, гостуват си на събития, изправят отборите си един срещу друг. Ловешкият клуб съществува от 2011 година. Троянското СОУ организира състезания по говорене пред публика от 2008-ма, като от 2011-та те са под формата на дебат. От миналата година и двата клуба са асоциирани членове на АДС.

 

debati704144Форумът в Търново имаше обучителна и състезателна част. Учениците овладяха актуалния състезателен формат World schools и в отбори, разпределени на случаен принцип, влязоха в четири отделни дебата. Те трябваше, според отредените роли на правителство или опозиция, да разгледат въвеждането на някои спорни мерки: да се спре безплатната дистрибуция на музика в интернет, да се направи задължително гласуването на национални избори, да се забрани алкохола, да се наказват спортни отбори за поведението на техни фенове. Изведени от зоната си на комфорт, изправени пред предизвикателствата на интензивни занимания, учене чрез състезаване, нови познанства и роли, самопознание и себедоказване в непозната среда, всички участници бяха благодарни на шанса да са част от събитието. И понеже дебатирането от експеримент със себе си лесно се превръща в страст, участниците в Дебатьорския форум очакват нови срещи и предизвикателства. Замислен е демонстрационен ловешко-троянски дебат, за който своевременно ще ви уведомим.