banq1507131Търсим диалог с Главното мюфтийство за уреждане на въпроса с техния иск към банята „Дали Хамам”. Това е конкретен случай, който предизвиква моята и на екипа тревога. Това обяви на пресконференция днес, 15 юли, областният управител на Ловеч Милко Недялков. От февруари т. г. има отправен иск от мюсюлманското изповедание, представлявано от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, с който се иска да бъде възстановено на изповеданието дворното място заедно с постройката в кв. Вароша, известно на ловчалии като турската баня.

Притеснението ни идва от няколко факта – първо, че отдавна в обществото е прието, че банята е сериозен обект, който съществува от римско време, тя е призната за паметник на културата няколко пъти – първо през 1978 г. заедно с обособяването на АИР „Вароша” и втори път заедно с уточняването на обектите от национално значение през 1999 г. По това спор и дискусия в областния град не е имало. Искането е на базата на нормите в България, които оставиха срок на вероизповеданията да поставят такива свои искания до март т. г. и това е използвано от юристите на изповеданието, обясни Недялков.

Второто, което безпокои, е, че в същото време там вече стартира значим проект с бенефициент община Ловеч – по схемата за безвъзмездно финансово подпомагане, подкрепа и развитие на природни, културни и исторически атракции. Проектът е на стойност 4,5 млн. лв и включва освен банята „Дели Хамам”,  така и улица „Мадара”, която ще свърже двете части – Вароша и крепостта над града. Този иск може да доведе до забавяне реализацията на проекта, а в някои отношения и неговото спиране, заяви още областният управител и поясни, че той вече е изготвил отговора си до ЛОС.

Недялков припомни, че през 2011 г. с договор между тогавашния областен управител Николай Нанков и кмета на общината обектът е предоставен именно за реализацията на мащабната идея. Срокът за предоставянето му за управление е 5 години след приключване на дейностите по реализацията на проекта.

В своите искови молби упълномощените от главния мюфтия лица се опитват да докажат, че банята е вакъвски имот. Справка показва, че това означава недвижим имот или движимо имущество, предадено от държавата или отделно лице за религиозни или благотворителни цели. С исковата молба юристите на мюфтията се опитват да докажат, че този имот е бил благотворителна лечебница и средствата от него са били предавани за осъществяване на религиозни дейности на мюсюлманската общност в града. Областна администрация  оспорва твърдението на ищеца, че е собственик на имота, като необосновано. Няма данни, които да показват, че имотът е одържавен и че държавата го е взела именно от този, които сега претендира, че е негова собственост. Не откриваме и че имотът е имал характеристиките на вакъв. В иска се твърди, че имотът е собственост на мюсюлманското изповедание по силата на давност, тоест, че е наследен от факта, че е използван навремето от тази религиозна общност. В самата искова молба обаче е посочено, че след освобождението на България имотът е използван от цялото население за хигиенни нужди срещу определено заплащане и е бил под контрола на Ловешка община далеч преди 9 септември 1944 г.

Ние оспорваме и факта, че мюсюлманското изповедание е първоприемник на всички местни мюсюлмански вероизповедания на територията на страната, тоест оспорваме активната процесуална легитимация за предевяване на този иск. Ние оспорваме изцяло иска като недоказан и нашата молба пред съда е той да бъде отхвърлен в самото начало, категоричен бе Недялков.

По думите му проблемът е сериозен от няколко страни. Ще се опитаме той да бъде разрешен спешно с диалог, с което съм натоварил зам.-областният управител Юнал Мъстънов.  Въпросът не търпи отлагане,  защото преди дни е минал търгът за строително-монтажните работи по проекта на общината и това дело може да усложни нещата, обясни още областният управител.

 

3 коментара

  1. Да не говорим пък за имотите на православните, и какво се случва зад стоборите им …. не е истина>>> някой иска ли да поразсъждава над темата?

  2. “Мечката се мие, чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка да постъпваш като мечка?”

  3. “Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен.”

Comments are closed.