ouhemus1508141Областният експертен съвет по устройство на територията заседава на 14 август в зала 101 на Областна администрация – Ловеч. На него беше представен идейният проект за изграждане на автомагистрала „Хемус“. На заседанието присъстваха представителите на институциите, които имат отношение по изграждането на аутобана, съобщават от Областна администрация Ловеч.

„Автомагистрала „Хемус“ е възможност за високо развитие на Ловешка област. Благодарение на досегашните ни усилия Ловешка област е подготвена с реконструкцията на пътя Ловеч-Плевен. Пожелавам успех на проекта и се надявам, че в кратко бъдеще магистрала „Хемус“ ще бъде изградена.“ С тези думи областният управител Милко Недялков откри експертния съвет, председателстван от инж. Константин Карловски – гл. експерт Регионално развитие към Областна администрация – Ловеч.

ouhemus1508142На експертното заседание беше представена и презентация за трасето от ръководителя на звено към Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ Стилиян Кротнев. Той представи пред особеностите на проекта, етапите на строителството, пътните връзки със съществуващата пътна мрежа, както и иновациите, включени в бъдещото трасе.

Свързващата столицата София с третия по големина град у нас – Варна, автомагистрала „Хемус“ е с обща дължина около 420 км. Към момента са изградени 170 км. Това са трасето между София и Ябланица, както и между Варна и Панайот Волово, като в най-скоро време предстои да бъде завършен участъкът до Белокопитово.

Неизградените 250 км. са разделени на три етапа, като над 60 км. преминават през територията на област Ловеч. Този участък представлява първият етап I, стана ясно от презентацията на Стилиян Кротнев. Трасето между Ябланица и път II-35 (Плевен-Ловеч) ще минава през територията на общините Ябланица, Луковит, Угърчин и Ловеч, като е предвидено да има четири пътни възли за връзка със съществуващата пътна инфраструктура. Това са пътните възли „Боаза“, „Дерманци“, връзката с третокласен път III-3005 (между селата Каленик и Орлене), както и детелината, свързваща аутобана с шосето между Плевен и Ловеч. „Тук е важно да се подчертае, че и при четирите пътни възли ще бъде възможно завиване във всички посоки“, заяви Кротнев.

Три тунела със средна дължина 1200-1500 м., два моста и 15 виадукта ще бъдат изградени по трасето, стана ясно още от срещата. Съоръженията ще бъдат изградени в участъците с начупен релеф, както и над реките Вит и Калник. Предвидени са и шумоизолиращи стени, както и защитни мрежи, които да предпазват прелитащите птици от преминаващите МПС-та. Представителят на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ категорично заяви, че в проектирането на магистралата са спазени всички изисквания, като е обърнато специално внимание на екологията.

Седем археологически обекта са констатирани по време на проучването на бъдещото трасе, сочи още доклада на Кротнев. От него става ясно, че предстоят предварителни археологически издирвания на констатираните находки съгласно Закона за Културното наследство.

Иновациите, включени в проектирането на магистралата, са т.нар. големи площадки за отдих, които ще бъдат включени в строителството на аутобана. Те ще са с дължина около 500 метра и на тях ще бъдат разположени паркинги за камиони, автобуси, както и бъдещи бензиностанции и крайпътни обекти. Именно такъв тип площадки са предвидени в близост с пътен възел Плевен–Ловеч по трасето на аутобана. „Това е стъпка, с която се цели да се улеснят инвестициите в крайпътни съоръжения и промяната на предназначението на обектите“, сподели Стилиян Кротнев. Освен големите площадки са предвидени и по-малки, които ще включват малки паркинги и химически тоалетни.

Предстоят процедури по отчуждаването на имотите, през които ще преминава трасето, като се очаква през първото шестмесечие на 2015 г. да започне строителството на първия етап от „Хемус“.

 

10 коментара

  1. Хич не мога да стопля тази магистрала какво ще съдейства за развитието? За да има такива таковата трябва да има сериозни работодатели и разбира се инспектори по труда. За вторите виждате колко ги има което означава, че и първите може да не са сериозни особено към работното време и заплащането.

  2. Ами ели за да я направите вие да трупате активи

  3. или за високо развитие на джобовете на подобията на кмет и областен!

  4. ЧАКА МАГИСТРАЛАТА!

  5. Добре е, че магистралата ще свърже област Ловеч с третия по големина град в България- Варна. Тя и сега е свързана, но с магистралата ще е още по-свързана.

    Не така стои въпросът с Троянски проход, който заради тоталната некадърност и безхаберие на местни и централни власти, от десетилетия ОТКЪСВА област Ловеч от южна България за цели 5 или 6 месеца. Не за “третия по големина град”, а за половин България става дума.

    Ама “оти да се хабят” нашите славни управници за някакво си проходче, за което са необходими някакви си 10-на милиона за да бъде направен проходим целогодишно? Де да бяха десетки и стотици милионите – да видиш как ще се втурнат към… комисионните.

    Няма да припомням, че става дума за проход с височина 1500 м надморска височина. Ще ви припомня, че един от първите си въпроси, които зададе г-н Гумнеров по мое настояване в НС към тогавашния строителен министър и днешен славен президент бе именно за Троянския проход и неговата проходимост. Отговорът беше ясен, кратък и лаконичен – Зимно време на Беклемето има сняг, духа вятър и е студено!!!??? Гений!

    Всъщност, няма никакво значение. Троян бавно и необратимо се топи, а област Ловеч от 20 години е със затихващи функции. Но, важното е да “вървим по търлъци”, че да не събудим управниците ни.

  6. Елке, понякога си толкова естествена.

    1. дебелака
      всяка стара сивушка винаги си е толкова естествена на браздата
      иначе парите от партията курмилница ще сецнат

  7. да де, ние знаем, че е възможност за развитие на област Ловеч, защо не са я направили толкова години, а и сега им е “приоритет” без пари…

    1. Ами ти какво направи ма елке корделке мяташ големия ………

Comments are closed.