bezcigari3005121РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – ЛОВЕЧ ЕВРОПЕЙСКА КАМПАНИЯ „ЕКС ПУШАЧИТЕ СА НЕУДЪРЖИМИ”

30 ОКТОМВРИ 2015 г. „ДЕНЯ НА ЕКС ПУШАЧА”

 МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ – 19 НОЕМВРИ „ЕКС пушач БГ”

 Мото: „Екс пушачите са неудържими”

 Период: 30-ти октомври – 19-ти ноември 2015 г.

 А. ОРГАНИЗАЦИОННИ АСПЕКТИ:

 Организатори на:

  • Европейско ниво – всички национални координатори на кампанията „Екс пушачите са неудържими“ в ЕС;
  • Национално ниво: ПР АгецияACTION GLOBAL COMMUNICATIONS”, Национална мрежа на здравните медиатори и – Асоциация на студентите медици в България, Национално представителство на студентите в България,
  • Локално ниво: РЗИ – Ловеч, отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето”;
  • Партньори : Министерство на здравеопазването; Министерство на младежта и спорта, Представителството на Европейската комисия в България, Национална мрежа на здравните медиатори; Бъгарското дружество по белодробни болести; Асоциация на студентите медици в България, Национално представителство на студентите в България и Гражданска инициатива BezDim.
  • На регионално ниво: Община Ловеч, Регионална библиотека “Беньо Цонев” гр.Ловеч, Сдружение “Екомисия 21 век” гр.Ловеч, СОУ “Алеко Константинов” гр.Луковит, “Спарки Елтос” ЕАД” гр.Ловеч.

 

Място където кампанията ще се осъществява:

Област Ловеч

Община Ловеч, Община Луковит

 

Б. ПРЕДСТАВЯНЕ НА КАМПАНИЯТА:

Кампанията „Екс пушачите са неудържими“ поощрява постиженията на екс пушачите от цяла Европа. Кампанията, инициирана от Европейската комисия, предлага безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach, безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите, основан на задълбочени научни изследвания и клиничен опит на психолози и комуникационни експерти. До момента близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез регистрация в основния инструмент на кампанията – iCoach (www.exsmokers.eu).

Целта на кампанията е да се обърне внимание на бившите пушачи и чрез успеха им да окуражи настоящите пушачи, че те също могат да се откажат от зависимостта си към тютюна, като последват примера на бившите пушачи. Тази година Денят на Екс пушача се проведе на 30 октомври, като се превърна в празник на всички екс пушачи в Европа, успели да се справят по пътя с това трудно предизвикателство. Екс пушачите са поканени да участват в едно ново предизвикателство “Екс пушачите са по блестящи“, като запалят своя „виртуален бенгалски огън”, и по този начин отпразнуват своя по-здравословен и без дим живот – bit.ly/1MXi9Xa http://www.exsmokers.eu/bg-bg/index.html.

 

Допълнителна информация за iCoach

Отказването от тютюнопушенето не е никак лесно. Ето защо тази кампания предлага едно изключително ефективно средство, с което да помогне на пушачите да оставят вредния навик зад гърба си. iCoach е безплатна дигитална платформа за подобряване на здравословното състояние чрез съвети, достъпна на всички официални езици в ЕС. За разлика от други подобни средства, iCoach се фокусира и върху хората, които не желаят да спрат да пушат, както и върху онези, за които има голяма вероятност да започнат да пушат отново. Около 30 % от хората, които започват програмата, определят себе си като непушачи след период от 3 месеца на използване на платформата.

Целева група:

пушачи на възраст 25-34 години (28 млн. европейци).

Цели:

  • Насърчаване и подпомагане на гражданите да спрат цигарите;
  • Повишаване на осведомеността за опасностите от тютюнопушенето;
  • Принос към дългосрочната цел на Европейската комисия за Европа без тютюнев дим.

 

Организирани събития:

19 октомври – 19 ноември 2015 г.

Информационно-обучителна кампания сред млади хора с мото “Екс пушачите са неудържими” в училища на Ловешка област с популяризиране използването на iCoach безплатната дигитална платформа.

 

31 октомври-19 ноември 2015 г. дейности свързани с Международен ден без тютюнопушене на тема: „ЕКС пушач БГ”;

Избор на място, предназначено за щанд, с разположен на него преносим компютър (лаптоп) и достъп до интернет за използването на iCoach (www.exsmokers.eu), безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите – щанд пред сградата на Регионална Библиотека гр.Ловеч.

Осигуряване участието на местни доброволци и запознаването им с целите на кампанията, използването и прилагането на iCoach (www.exsmokers.eu), безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите, сред целевите групи включили се в кампанията – доброволци от НПО, Сдружение “Екомисия 21 век” гр.Ловеч и Регионална библиотека гр.Ловеч.

Провеждане на безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи;

 

Час: 10.00 – 13.00 часа, 17 ноември 2015 г.

Място: СОУ «Алеко Константинов» гр.Луковит

 

Час: 09.00 – 13.00 часа, 18 ноември 2015 г.

Място: «Спарки Елтос» АД гр.Ловеч

 

 

Час: 13.00 – 16.00 часа, 19 ноември 2015 г.

Място: Щанд пред сградата на Регионална Библиотека гр.Ловеч

 

Използването на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите (попълване на въпросник за пушачи);

 

Час: 10.00 – 13.00 часа, 17 ноември 2015 г.

Място: СОУ «Алеко Константинов» гр.Луковит

Час: 13.00 – 16.00 часа, 19 ноември 2015 г.

Място: Щанд пред сградата на Регионална Библиотека гр.Ловеч

ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ!

 

1 коментар

Comments are closed.