vlevskimath910161Жанина Илиева

Ловешкото ОУ „Васил Левски“ очаква гости от партньорски училища  в Полша, Италия, Турция и Испания  от 17 до 21 октомври. Заедно с тях училището работи по тригодишен проект „Математиката около нас“ по програма Еразъм +.  Чрез различни дейности те откриват приложението на математиката в бита и живота на съвременния човек. Първият етап на проекта бе свързан с приложението на математиката в кухнята. С партньорското  гостуване в Ловеч стартира вторият етап от проекта, който е на тема „Математиката в превозните средства“.

Представители на ловешкото училище  участваха в работна среща по проекта  в град Зембице, Полша, от 19 до 23 септември, разказа Наталия Христова, ръководител на проекта.  Всички участници  са били посрещнати от кметската управа на града, участвали са в тържествена церемония за отбелязване на паметта на предците, посетили са град Вроцлав, университета и неговия най-стар факултет, наблюдавали са урок по математика. Педагози от различните страни са участвали в обучение по информационни и комуникационни технологии, свързано с използването на различни приложения. Проектните дейности са били организирани по теми, като основният акцент е бил поставен върху формиращото оценяване и прилагането на  неговите възможности във втория етап на проекта.

Проектът „Математиката около нас“  е иновативен за децата и учителите от различните страни. В хода на дейностите учителите споделят  опит и добри практики в обучението по математика  и езиците, имат възможност да проучат различните образователни системи.  Създадените по време на проекта уроци се споделят  в социалната мрежа и в различни електронни платформи.