malinovo2302147Провежда се под патронажа на космонавта Георги Иванов, участват отбори от четири села от общините Ловеч, Троян и Севлиево

По инициатива на кмета на Малиново Петър Матев с подкрепата на местното читалище „Събуждане-1927 г.“ на 12 май в селото ще се проведе турнир по футбол в памет на летеца-изтребител и наш земляк капитан Христо Арнаудов. В него ще участват четири отбора от ученици от пети до седми клас от четири села в три общини – Дебнево и Врабево (Троян), Ряховци (Севлиево) и Малиново (Ловеч). Стартът е на спортната площадка в местното училище в 13.30 ч.

     Турнирът ще се проведе под патронажа на първия български космонавт Георги Иванов, който лично ще връчи наградата на победителя. Тя ще бъде купа на името на Арнаудов, учредяването на която е обещано още преди 70 години. Летецът Христо Арнаудов е загинал във въздушен бой на 17 април 1944 г., само на 28 години, защитавайки небето над София. Дни след смъртта му директорът на родното му училище в Ловеч – някогашната Народна мъжка гимназия „Цар Борис III“, сега СОУ „Св. Климент Охридски“, Александър Несторов обещава на родителите му учредяване на купа на негово име, дори има решение на учителския съвет за това.

     Макар и с голямо закъснение, обещанието ще бъде спазено, купата вече е изработена и чака своя пръв носител, коментира кметът Петър Матеев. За участниците в надпреварата са подготвени още награди – футболни топки и грамоти. Средствата за наградите са от читалището и от дарения.

     Намеренията на кмета на Малиново са турнирът да стане ежегоден и така да бъде спазена и другата част от обещанието на училищния директор – купата на името на Христо Арнаудов да се връчва всяка година в дните около смъртта му.

     След турнира програмата предвижда космонавтът Георги Иванов да засади явор до паметника на загиналите във войните малиновчани. Там ще бъде поставена и негова паметна плоча. При посещението си в селото Георги Иванов ще бъде съпроводен от радиожурналистката Божана Димитрова, която ще представи книгата си за него „Разговор с първия“. Екземпляри от изданието ще бъдат подарени на училищните и читалищните библиотеки в четирите села. С това малиновчани и гости ще отбележат и 35-годишнината от първия български полет в Космоса.