sestvielevski1902169Павлин Иванов, снимки М. Борисова и “Ловчанци”

Тази вечер, 143 години след онзи черен и студен 19 февруари, младите мъже и жени от „Ловчанци“ и регионален клуб „Васил Левски“ – Ловеч, поведоха впечатляващо по мащаб и организация факелно шествие към паметника на Апостола под стените на крепостта „Хисаря“.

В знак на почит и уважение към делото на забележителният българин, хиляди хора от Ловеч и страната извървяха стръмния път към най-големия паметник на Васил Левски в България. Стотици факли носени от младежи, осветиха ловешките улици, като символ на един стойностен живот, събудил един народ по пътя му към свободата и независимостта.

sestvielevski1902167След седмици подготовка, поредица благотворителни инициативи за събиране на средства за провеждането на факелното шествие, посещения в ловешките училища и детски градини, „Ловчанци“ привлякоха и поведоха хиляди ученици, граждани и гости на града, за да се поклонят в днешния траурен ден.

Да помним, да знаем, да уважаваме и тачим идеите, каузата и делото Васил Левски, да предаваме от поколение на поколение паметта за него, това е смисълът на честването на един достоен живот.

Под стените на крепостта „Хисаря“, осветена в цветовете на българският флаг, където е разположен паметника на Левски, ученици изнесоха кратка програма, след което бяха поднесени венци и цветя в знак на почит и признателност към великия българин.

sestvielevski1902164Днес Левски щеше да бъде горд, че неговата революционна столица отново е изпълнена с дух, мисъл и съдържание!

Благодарим на „Ловчанци“ и регионален клуб „Васил Левски“ – Ловеч за идеята, пътя и реализирането на това забележително събитие!