georgiivanov1004131Ловеч тържествено ще отбележи 35-годишнината от полета на първия български космонавт – нашия съгражданин Георги Иванов. От утре до края на месеца пред общината ще бъде експонирана изложба на Държавен архив – Ловеч „35 години от полета на Георги Иванов“. На 8 април в Ловчанското читалище (17.30 ч.) ще бъдат представени книгата на радиожурналистката Божана Димитрова „Разговор с първия космонавт на България“ и документалният филм „Първият“ на режисьора Петко Горанов.

На 16 април Георги Иванов ще бъде посрещнат тържествено в Ловеч заедно с придружаващите го космонавти от Русия, Чехия, Полша, Унгария, Монголия. На Алеята на космонавтите (14 ч.) те ще видят изложба от графити, изготвена от ученици от Гимназията за чужди езици, и изложба от пленера „Космос“, организирана от арт клуб „Гея“ при ОДК. Ще бъдат проведени и демонстрации от Клуба по авиомоделизми към ОДК. В 15 ч. космонавтите ще проведат среща с ученици в Природоматематическата гимназия.

Георги Иванов излита в Космоса на 10 април 1979 г. В 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с командир на полета Николай Рукавишников.

Първият български космонавт е почетен гражданин на Ловеч.

 

4 коментара

  1. ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА В ОБЩИНА ЛОВЕЧ ДО 2013 ГОДИНА
    http://lovechtoday.eu/images/doc/programa.doc
    “Направени са постъпки за връщането и експонирането на спускаемия апарат на „Съюз 33”
    Нека всички помогнат Ловеч да си върне спускаемия апарат на “Союз 33”, с който космонавтът Георги Иванов се върна на Земята, призова кметът Минчо Казанджиев преди 4 години.Капсулата бе отнесена в Музея на авиацията край Пловдив.

    Да разбираме ли Кмет Казанджиев, че постъпките за връщане на спускаемия апарат „Съюз 33” ще продължат и в Програмата за развитие на туризма в Община Ловеч ДО 2020 година? Тъй като гледам нищо няма да върнете!

    1. Еднопосочни за управниците.

Comments are closed.