vencilevski1807131С тържествен ритуал по поднасянето на венци и цветя на паметника на Апостола на свободата днес Ловеч отбеляза 176-годишнината от рождението на Левски, съобщават от Община Ловеч. „Васил Левски израсна като най-съвършения изразител на българския дух. Идеите, делото, легендарният му живот и днес са вдъхновяващ пример. Те ще останат завинаги в душите на българина и ще изпълват още много поколения с голяма обич и признателност.” Това каза в словото си зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков. „Днес във времената на тежка криза в живота ни се нуждаем повече от всякога да си припомним, а и да спазваме повелята му: „Дела трябват, а не думи!” и „Заклевам се пред нашето отечество, че ще изпълнявам точно длъжността си!” – посочи още Петков.

Навръх годишнината от рождението на най-великия син на България венци и цветя бяха поднесени от името на община Ловеч, общински съвет – Ловеч, Ловчанска митрополия и Ловешкия гарнизон, от общински съветници, политически партии и граждански организации, от училището в Ловеч с името на Апостола. С минута мълчание граждани и официални лица почетоха паметта на Левски.

vencilevski1807134На ритуала присъстваха областният управител Милко Недялков, директорите на Областната дирекция на МВР Георги Иванов и на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Владимир Кацарски, зам.-областните управители Цецка Димитрова и Юнал Мъстънов, зам.-кметовете на Ловеч Младен Младенов и Ертан Хасан, секретарят на Ловчанската митрополия протойерей Любомир Казашки, началникът на Военно формирование 24480 Мариян Петракиев.

В 17.30 ч. днес в Клуба на дейците на културата ще се проведе литературна вечер под наслов „В разговор с Левски“. Със свои творби за Левски ще участват поетесата Алина Стоянова, Галина Петрова с есето си „Писмо до Апостола“, Нели Виткова, Цветанка Дочева, Екатерина Пенчева.

7 коментара

  1. “debelaka каза:
    Вероятно си проверил вече и знаеш отговора.? “

    debelaka, разбира се, че съм прочел „ Що е то площад ?”, защото се въздържам от коментари без предварително да съм се подготвил.

    Първо: след справка в ЗАКОНА ЗА КАДАСТЪРА И ИМОТНИЯ РЕГИСТЪР всеки сам може да установи, че думата площад е използвана всичко на всичко само ЕДИН път в целия текст на закона и то само в Допълнителните разпоредби:
    § 1. По смисъла на този закон:
    10. “адрес на недвижим имот” е описанието на неговото местонахождение, което се състои задължително от името на областта, общината и населеното място или селищното образувание, и включва наименование на улица, съответно ПЛОЩАД или булевард, жилищен комплекс, квартал, номер, вход, етаж, самостоятелен обект в сграда, а за недвижими имоти в земеделски земи и горски територии – съответно наименование на местността;

    ЗКИР не дава точно определение на пространството, което наричаме площад и няма никакво основание да търсим там отговора на въпроса „ Що е то площад ?”

    Второ: Закона за устройство на територията също така не дава точна дефиниция за площад, но в Глава трета – УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИИТЕ И ПОЗЕМЛЕНИТЕ ИМОТИ , Раздел II – Урегулиране и застрояване на териториите и поземлените имоти
    чл. 19. ал.7 четем :
    Очертанията на улиците, ПЛОЩАДИТЕ и на урегулираните имоти и техните размери, както и застрояването на имотите в населени места или в техни части с историческо, археологическо, етнографско или архитектурно значение се установяват със самия подробен устройствен план, така че да се запазят историческите и архитектурните ценности, околната среда, характерният обемно-пространствен и архитектурно-художествен образ и ценната дървесна растителност.

    От цитираната по-горе разпоредба на ЗУТ става ясно, че очертанията на площадите се установяват от подробен устройствен план /ПУП/.

    В случая безспорно и реално ИМА площад съгласно действащият към момента ПУП – ПРЗ на АИР „Вароша” попадащ в очертанията между кв. 217 а, 210, 215 и 212 независимо от неговите размери или начин на ползване.

    По мое скромно мнение не подлежи на съмнение факта, че има площад / описания по-горе/, които към момента е безименен и единствено общински съвет е органа има правото да го именува официално.

    debelaka, няма законова пречка, хората да си именуват този площад, като си пожелаят независимо, че не е именуван с решение на обс или областен управител е спрял решението за именуване и само от хората зависи дали ще има име този площад или няма да има име, защото след този общински съвет ще има друг ОбС и след този областен управител също друг, които може да не са пречката да се именува този площад …

    п.п.
    debelaka, имаш ли представа къде се намира парк “Христо Кърпачев” в Ловеч ?
    А къде се намират ж.к “Маркс-Енгелс”, ” 9-ти Семтември “, “Ленин” в Ловеч?

  2. А този определен по закона ред спазен ли е в случая? Вероятно си проверил вече и знаеш отговора. Ако не е , то тогава всички спорове през последните дни са вЕтър у поле…

  3. “debelaka каза:
    Да наречеш един малък паркинг площад си е, меко казано, пресилено.”

    debelaka, много отдавна мина времето, когато размерите на площадите се очертаваха единствено и само след съгласуване с размерите на “Красная площадь”, за това моля те, не ми казвай, кое е меко и кое е пресилено, когато се очертават размерите на площадите, те повярвай ми не се очертават нито меко, нито пресилено, а много точно по определен от закона ред.
    Анадънму?

  4. Площад, площад, колко да е площад? Да наречеш един малък паркинг площад си е, меко казано, пресилено. После пък и да го кръщаваш тъпо и да тропкаш с крак, че не ти падат на колене пред “гениалната” идея. След определена възраст ментално се приравняваме с дечицата от предучилищна възраст. Напънала се мишката и родила слон…
    А г-н Мишев трябваше като голем демократ да отказва звание когато скандално закичиха с него офицера от ДС Кълбов. Абе, този така и не стана много ясно стана ли наистина почетен или всичко бе само една бутафория?

  5. “Георги Мишев отказа да е почетен гражданин на Ловеч

    Писателят Георги Мишев се отказва от званието почетен гражданин на Ловеч. Това съобщи днес в града – революционна столица на Апостола, 77-годишният класик на родната литература и сценарист.Той обясни, че решението му е взето в отговор както на избора на Общински съвет – Ловеч да отхвърли предложение да се именува местен площад на името на поп Кръстю, така и заради изявлението на областния управител от БСП Милко Недялков, който на 17 юли т.г. в национален ежедневник призна, че ако ловешкият парламент одобри подобна инициатива, то той пък ще я спре.

    “Дори историята да оневини поп Кръстьо, това не означава, че е герой, достоен за кръщаване на площад”, обясни в изданието позицията си губернаторът.

    “Аз приех да съм почетен гражданин на Ловеч през 2006 година, когато председател на Общинския съвет бе именно Милко Недялков. Днес въпросът ми към него е в качеството си на какъв той си позволява вмешателство в историята ни и дали той щеше да се произнесе по този начин, ако поп Кръстю бе комунист. Едва ли. Тогава излиза, че единствената вина на тоя бележит българин да не бъде признат от днешната власт в Ловеч е, че той не е бил комунист. Впрочем, такива комунисти като академик Косев, проф. Божидар Димитров и Николай Хайтов вече заявиха, че поп Кръстю не е предал Левски”, смята. Георги Мишев, Той добави, че въпросът е не дали си почетен гражданин на един град или не, а дали си просто гражданин.”

    http://www.blitz.bg/news/article/211848

  6. Заветът на Левски (Предсмъртното писмо на Апостола)

    Байовци, ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение.Не, тя с това започва. Нашето драгоценно отечество, ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана. Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни. Не се полъгвайте, че тези, които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка, кой с какво е помогнал за освобождението ни, и давал ли е пари или казвал нека да стане па тогава. На такива аз съм им писал и преди”. Днес е момента да си купите живот, които сега се продава, утре не и милиони да давате”. Та тези, които покажат разписките с печата на Централния комитет, те нека живеят свободно в отечеството ни, а другите презрете и отсечете алчните им ръце желаещи властта, само за да ви грабят.

    За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно – Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли, не предполагали, че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край.Бъдете силни братя и не щадете силите ,нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте -Аз неведнъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

    Васил Левски ,1873 г.

Comments are closed.