Ловеч отбеляза Националния празник на България Трети март  с поредица изяви от сутринта до вечерта.
„Трети март е вечно актуален, неговият смисъл е втъкан във всеки българин, неговата сила се е вляла в нас чрез кръвта на нашите прадеди. Ние чувстваме този празник като неотменна част от съвремието. И именно дистанцията във времето ни дава възможност да проявим здрав разум в оценките. Дава ни шанс да се разделим с късофокусно мислене”, да преодолеем деленето на „русофили и русофоби“, което е непродуктивно.“
Това изтъкна в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова днес, когато Ловеч отбеляза 139 години от Освобождението. Основното тържество с военен ритуал се състоя пред паметника на воеводата Тодор Киров в кв. “Вароша”. То започна с рецитация на второкласничката Кристина Александрова от СУ „Тодор Кирков“, която изпълни стихотворението „Българче“  от Младен Исаев.
Слово произнесе и Ловчанският митрополит Гавриил, като припомни ролята на църквата и вярата през периода на дългото турско робство.
Последва поднасяне на венци и цветя пред паметника. Участваха представители на държавни и общински институции, училища, партии и много граждани.
Отбелязването на националния празник в Ловеч започна с панихида за загиналите за освобождението на България и благодарствен молебен в катедрален храм “Света Троица”. После присъстващите поднесоха цветя пред паметника на загиналите ловчалии в двора на храма.
Венци и цветя на признателност бяха поднесени и на останалите места на паметта, като плочата на Цачо Шишков, на Алеята на българо-руската дружба на „Стратеш“, на Белия и Черния паметник, пред паметника на Гложенеца, както на Кървавия паметник  в квартал “Дръстене”. След това всички групи се събраха на площада във Вароша.
Водещи на тържеството бяха журналистите от радио „Ловеч“ Марияна Дончева и Никола Колев. В празника участваха и Общинският духов оркестър и военно формирование 42 800 от Плевен.
Празничната програма завършва с представление на фолклорна формация “Елит” към Народно читалище “Зорница – 2010 г. – Нено Щрегарски” в салона на Драматичен театър – Ловеч.