Ловеч отбеляза Националния празник на България Трети март, на който се навършват 140 години от Освобождението. Тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя се състоя по обяд пред паметника на Тодор Кирков в кв. „Вароша“.
Трети март е свещена дата за България, отбеляза в тържественото си слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни големият ентусиазъм на българите в борбите за освобождение от османско владичество и участието на ловчалии в битките.
„Днес почитаме героизма, подвига на нашите освободители, защото Руско-турската война е пълна с безброй величави моменти и всеки един от тях е извор на гордост и самочувствие за всички нас“, каза още Корнелия Маринова.
Сред официалните лица на празника бяха Николай Нанков – министър на регионалното развитие и благоустройството, народният представител от Ловешки избирателен район Милко Недялков, Георги Терзийски – областен управител на Област Ловеч, представители на Ловчанското духовенство и военните гарнизони.
Последва военен ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника, след който много деца и граждани също положиха цветя.
По-рано в църквата „Света Троица“ бе отслужена панихида и благодарствен молебен за загиналите за Освобождението на България. Присъстваха кметът Корнелия Маринова, заместник-кметовете Цветан Георгиев, Даниел Колев и Венцислав Христов, както и Даниела Събева, заместващ председател на Общински съвет.
Венци и цветя бяха поднесени на паметника на загиналите ловчалии в двора на храма и на паметната плоча на Цачо Шишков. Ученици и граждани поднесоха венци и цветя на „Кървавия камък“ в кв. „Дръстене”, на паметниците на Алеята на българо-руската дружба и на паметника на Васил Йонков – Гложенеца в парка „Стратеш“ , на Белия паметник и на Черния паметник.
В тържествения ритуал участваха Общински духов оркестър с диригент Тотко Рогашки и военно формирование 38220 – Плевен. Стихове рецитираха възпитаниците на Основно училище „Христо Никифоров“ Габриела Кушева от първи клас, Росина Нановска и Ивайла Цачева от втори „в“ клас и Ана Цветкова от пети „а“ клас.