litex9031422PFC Litex

Литекс и Лудогорец завършиха с гросмайсторско реми 0-0 дербито от последния кръг на редовния сезон в А група. Битката за върха остана нерешена и развръзката за това, кой е по-добър, ще остане за предстоящите плейофи и сблъсъци за Купата между двата тима. Удържания хикс в Ловеч позволи на разградчани да запазят лидерската си позиция след 26-ия кръг. Те финишираха  само с една точка аванс пред момчетата на Златомир Загорчич.Иначе двубоят предложи много оспорваност и борба, както и някои интересни моменти пред двете врати, но без голове.

Литекс излезе с оптимален състав. Промяната бе единствено  в предни позиции , където като титуляр започна кариоката Том, докато албанецът Ваюши пропусна срещата заради контузия. litex903144Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на заслужилия спортен деятел Мирослав Миронов. Непосредствено преди двубоя пък започна да вали, което усложни условията за игра, но от самото начало двата тима наложиха сериозно и динамично темпо.

Още в 5-та минута Александър Цветков напредна през центъра, но силният му шут профуча над горната греда. Малко по-късно Асприля проби по десния фланг и центрира в пенала, където Джордан овладя топката, но бе блокиран. Остана съмнение обаче, че колумбиецът е бил повален непозволено. Минути след това  Мантула от  гостите  игра с ръка в наказателното поле, но съдията Йорданов отново не реагира.

litex903141В 14-та минута шанс се предостави и пред Лудогорец, но стражът Александров се намеси майсторски при плътния удар на  Марселиньо. В 22-та минута опасно центриране на Страхил Попов бе засечено от Джордан, но в аут.В 31-та каскада от финтове на Асприля завърши с точно подаване към Джазула, но шутът на халфа бе слаб.Две минути след това Том изведе Джордан, но нападателят си поведе силно топката и Стоянов предвидливо скъси дистанцията.

В 38-та минута нова скоростна акция на Асприля създаде напрежение пред Стоянов, но латиноамериканецът се засуети в завършващия момент. Разградчани разчитаха на опасни контри. При една от тях Златинов получи възможност за обстрел, но стреля в аут. В 43-та минута отново той изпробва силата на удара си от двайсетина метра, който мина близо до сглобката на гредите.

Проливният дъжд продължи и след почивката, но въпреки това темпото не спадна,а единоборствата се изостриха още повече. Добре групирани, съперниците не позволиха изненади пред вратите си до средата на второто полувреме.В 75-та минута Джазул опита късмета си с техничен фаул в близкия ъгъл, но бранител с плонж изби.В 79-та минута Джордан намери пролука и се отскубна от отбраната, но бе в засада.

В края на мача двата отбора се хвърлиха да търсят победата. Първо Евгени Александров спаси силен удар на съименника си от Разград.

 

Литекс – Лудогорец  0-0

26 кръг, Градски стадион Ловеч, 3000 зрители, Съдия: Георги Йорданов

Жк:За Литекс: Славчев, За Лудогорец: Мисиджан, Марселиньо, Мантула

Литекс: Александров, Стр.Попов, Бодуров, Пл.Николов (57-Горанов), Божиков, Славчев, Цветков, Джазула, Асприля, Том (79-Цветанов), Джордан (85-Манолов)

Лудогорец: Стоянов, Кайсара, Моци, Мантула, Минев, Дяков, Златински, Марселиньо, Александров (87-Абало), Мисиджан(71-Луму), Безяк (80-Кишада)