litex1705141PFC Litex

Литекс завърши сезона с бронзовите медали в класирането. Оранжевите не успяха в последния кръг да победят Левски, отстъпвайки с 0-1 на своя стадион. Дори и равен резултата устройваше момчетата на Миодраг Йешич за среброто, тъй като конкурентът за 2-то място ЦСКА направи 1-1 у дома с Локо Пд. В крайна сметка и двата тима завършиха с по 72 точки, но заради по-добрия си актив в преките двубои “армейците” станаха вицешампиони.

В първите двадесетина минути двата тима си размениха по една ситуация, но Пиргов не допусна изненада при удар на Генков, а на отсрещната врата Бодуров се размина на косъм с гола след центриране на Цветанов. В 21-та минута Джордан опита удар  от границата на пенала, но бе блокирана и топката профуча в страни от гредата.

В 26-та минута гостите съумяха да открият първи резултата.Нападателите на “сините” Генков и Божинов взаимодействаха добре и за бившия играч на Лече не бе проблем да се разпише на празна врата за 0-1.В 39-та минута Румен Руменов се освободи от опеката на столичен бранител и стреля атрактивно, но покрай лявата греда.

В края на полувремето малшансът подгони Литекс в две ситуации. В 40-та минута Джордан изпусна 100% гол след пробив на Том, а в ответната атака оранжевите получиха право на дузпа за спъване на кариоката от Пламен Димов. Колумбиецът обаче отново нямаше късмет. Той изпълни наказателния удар с плътен шут, но стражът Пламен Илиев с рефлекс спаси.

На полувремето над Градския стадион в Ловеч се изсипа истинска природна стихия. Проливен дъжд и силна градушка забавиха мача с десетина минути. През това време агитката на Левски пък се възползва да атакува юношите на оранжевите, които вдигнаха шампионската купа в Елитната група до 19г. Към терена бяха изстреляни десетки бомбички , факли и димки, някои от които застрашително попаднаха и в сектора с домакинската публика. В крайна сметка двубоят продължи при наводнен терен, при който топката трудно вървеше и подлъгваше играчите.

След почивката срещата продължи още по-оспорвано. Домакините се втурнаха да обръщат мача, но за бързоногите им и технични футболисти локвите и терена си казаха думата.Джордан и Асприля внесоха на няколко пъти напрежение в “синия “ ариергард, но без успех. Реално качествен футбол нямаше как да бъде показан, а всичко беше предимно единоборства и битка. Литекс се опита до последно да промени развоя на дербито,

 

Литекс – Левски 0-1

 0-1 Божинов(26)

 40 кръг, Плейофи, Градски стадион Ловеч, Гл.съдия:Ив.Стоянов

Ж.к: За Литекс: Ил.Миланов,Божиков,Славчев За Левски:Орачев, Р.Цонев, Божинов,Генков, Макриев

 

Литекс: Пиргов, Стр.Попов, Ил.Миланов(46-Асприля), Бодуров, Божиков, Берберович, Славчев, Руменов, Цветанов (79-Манолов), Том, Джордан

 

Левски: Илиев, П.Димов, Ангелов(75-Велев), Д.Димов, Орачев, Старокин, Гаджев, С.Петков, Р.Цонев(65-Макриев), Генков, Божинов(86-Б.Цонев)