oic1208131Липса на оборотни средства, сложни процедури на съгласуване и трудности при отчитането са сред основните проблемни области пред бенефициентите от област Ловеч по Оперативните програми 2007-2013. Това сочат междинните резултати от попълнените досега анкети в кампанията „Научени уроци”. Целта на инициативата, която се провежда под патронажа на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова е да се установят къде са критичните места при изпълнението на проекти, финансирани със средства от Eвропейските фондове и да се предложат начини за тяхното преодоляване. Като проблемни области са посочени и проверките от няколко институции и трудни процедури за избор на изпълнители. Получателите на европейско финансиране от област Ловеч смятат още, че е добре да се опростяват и унифицират процедурите, документите за кандидатстване и отчитане, да се премине към електронно кандидатстване и отчитане, както и да се съкратят процедурите за разглеждане, оценка и сключване на договори с одобрените за финансиране проекти.

От началото на кампанията своето мнение за подобряване на процеса на изпълнение на европейски проекти са дали 35 представители на общини, областна администрация, фирми, училища и неправителствени организации. 68 са бенефициентите в региона, които са сключили общо 144 договора по седемте Оперативни програми 2007-2013, съгласно Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти/ИСУН. Проучването се провежда до средата на септември 2013, а след това на база на получените данни ще се организират кръгли маси по очертаните слаби места, за да могат да се обсъдят и предложат решения за преодоляването им. Всички предложения ще бъдат обобщени и предоставени на Управляващите органи на Оперативните програми, за да бъдат включени в правилата на следващия програмен период 2014-2020 г.

Част от анкетираните получатели на европейски средства са посочили, че се информират за възможностите за финансиране и от информационните срещи, които провежда Областен информационен център-Ловеч и месечния електронен бюлетин с актуални процедури по Оперативните програми, които центърът изпраща ежемесечно на широк кръг настоящи и потенциални бенефициенти.  Екипът на ОИЦ-Ловеч ще продължава да популяризира кампанията „Научени уроци” и да събира мненията на бенифициентите, като промотира активно и другата национална инициатива – конкурса за общо лого и послание (слоган) н Оперативните програми в периода 2014-2020 г.