tet_offroad1409134Министърът на младежта на спорта Марияна Георгиева и зам.-областният управител Цецка Димитрова откриха състезанието

Министърът на младежта и спорта Марияна Георгиева и заместник-областният управител на Ловеч Цецка Димитрова откриха тазгодишния кръг на Балкан рали Бреслау, съобщават от Областна администрация. Стартът му бе даден от центъра на планинското град с грандиозна церемония. С рева на мощните двигатели и аплодисментите на хилядите зрители стартът бе даден в 19:30 часа в събота.

„Да бъда тук, на това събитие, е чест за мен. Тетевен с неговите географски дадености и релеф е едно от най-добрите места в България за подобен тип състезания“, с тези думи министър Георгиева официално даде старта на ралито. Цецка Димитрова пожела победителят да бъде от Тетевен.

tet_offroad140913271 отбора от 18 страни се включиха в надпреварата. Участник в офроуд състезанието е и кметът на община Тетевен Милен Милев. Градоначалникът, заедно с изпълнителния директор на формата Александър Ковачев, са организатори на спортното събитие, вдигащо адреналина. Почетен състезател в надпреварата е проф. Владимир Илиев. Легендата в българския автомобилен спорт и преподавател в НСА бе атракцията на церемонията. Публиката изригна при тръгването му от централната арена.

Трасетата преминават през Западна, Централна и Източна България, като стартът на състезанието и първият бивак е в Тетевен, вторият бивак – в Старосел, третият – в Сливен; последният бивак и финалът на ралито е в Шкорпиловци. Трасетата преминават по съществуващи междуселски и полски пътища, основно черни земни пътища, каменни и макадамови отсечки.

tet_offroad1409131През последните 20 години Rallye Breslau се превърна в легенда в моторните спортове и Европейския синоним на рали Dakar на север. Той е един от малкото офроуд събития, които продължават всяка година да предлагат нови предизвикателства, нови пътища и нови биваци. Това събитие се счита от мнозина като един от най-престижните офроуд състезания в Европа. Rallye Breslau се провежда на два фронта: Бреслау Полша (в Германия и Полша), и Балкан Бреслау (в България).