lazaruvane2704133Лазаровден е християнски празник, който носи името на Лазар, приел в дома си Исус Христос. Според евангелието, когато Исус е в земите отвъд р. Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на   четвърти ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековни ръкописи, Лазар живял още 30 години. На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар , както и паметта на св. мъченик Лазар Български, убит на 23 април 1802 година.

Лазаровден е първия пролетен празник.  Празнува се всяка година на различна дата, но винаги в събота, осем дни преди Великден.

Основен ритуал , който се изпълнява на този ден е лазаруването. В него участват всички девойки   над 16 години, защото  има поверие, че мома която не е лазарувала няма да се омъжи. Сутринта на Лазаровден, облечени в пъстри национални костюми, с венчета от пролетни цветя на главите, лазарките тръгват по улиците на населеното място. Посещават всеки дом, благославят за здраве, плодородие и щастлив живот. Играят и пеят обредни песни за всеки член от семейството, възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри. Стопанката моли лазарките като играят да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високи посевите и да се плодят домашните животни. Стопаните даряват лазарките с пари, яйца, питки и плодове. Събраните пари са дарявани на читалището или училището, а яйцата – на бедни семейства.

Вярва се, че къща, в която са влизали и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година.

Честит празник на всички именници!

 

1 коментар

Comments are closed.