lagerdermenka1807133От 7 до 12 юли децата Туристическо дружество „Стратеш” – Ловеч, организира туристически лагер за деца на своята хижа „Дерменка” в Средна Стара планина.

14 малчугани от 6 до 15 години направиха преход до хижата и започнаха своя ритъм на планинари. Бяха проведени редица теоретични лекции с насоченост към географията и историята на Ловеч и района, планините в България, защитените местности, и в частност Национален парк „Централен Балкан”, както и по топография,  ориентиране и опазване на природата.

Целта, която трябваше да се постигне с тези лекции, както и с практическите занимания, изразяващи се в направата на алпийски възли, въжена носилка, организирането на бивак, спускането по тролей, движението в планината и ориентирането с компас, бе да възпита умения, качества, физическа и психологическа нагласа у младите участници в лагера, съобщи ръководителят Светослав Генков.

lagerdermenka1807134Сутрешната гимнастика, опознаването на района с леки преходи, играта с топка, федербал и  лагерните огньове спомогнаха за сплотяване на целия колектив от ръководители до придружители (баби и майки) и лагерниците.

По иниациатива на ТД „ Стратеш”, която съвпадна с кампанията на БТВ, за около час на 11 юли всички от групата се включиха в почистването на околностите на хижата. С този наш принос дадохме в аванс старт на добрата идея, която беше своевременно заснета и излъчена в сутрешния блок на БТВ на 12 юли, каза Генков.

След обратния преход до Беклемето десетина деца, а и някои по-възрастни преминаха през въжения парк „Катеричката” в курорта.

Лагерът приключи с обещанието да има зимен ски лагер и отново догодина на лято там при хижа  „Дерменка” да се съберат повече любители на планината.

Светослав Генков благодари специално на домакините на хижата Петър Алатинов и Вени, Веска и Ботьо, на Поля Кабадийска и Искра Въцова,  помогнали да се осъществи проявата. Той благодари още на децата участници, на техните придружители, както и на всички колеги планински спасители от отряд Ловеч за тяхното разбиране, помощ и съдействие.