redcross2409132ОС НА БЧК-ЛОВЕЧ ПРОВЕДЕ КРЪГЛА МАСА В ОБЩИНА ЛОВЕЧ ПО ПРОЕКТ „СОЦИАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ, НАПУСКАЩИ СОЦИАЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ”

На 24ти септември 2013 г.  от 10 часа  в залата на Секретариата на ОС на БЧК-Ловеч бе  проведена кръгла маса по проект „Социална програма за подкрепа на деца и младежи, напускащи социалните институции”. Гости на срещите бяха местни представители на  Отдел„Закрила на детето”, Дирекция „Социално подпомагане”, Управителя  и социалния работник от ЦНСТ-3, представители на неправителствени организации, заинтересовани от услугата „приемна грижа”, както и доброволците от клуба БМЧК, които промотираха и анкетираха гражданите през месец септември  за възможностите да бъдат приемни родители.

redcross2409131Целта на кръглата маса бе да се представи анализа от анкетирането на гражданите за това дали биха предприели стъпките за приемни родители, възможните партньорства между институциите за още по-широко популяризиране на приемната грижа и показване на досегашния опит с приемни семейства и бъдещи кандидати. За съжаление както и от направеният анализ от анкетирането на гражданите, така и от досегашния опит на местните държавни структури, се оказва, че е необходимо да се предприемат действия за по-широка гласност на възможностите на приемната грижа, тъй като не малък е дяла на хората, които не са запознати с приемна грижа или не са заинтересовани. Въпреки малкия брой приемни семейства в областта в сравнение с 2011 и 2012 година все повече семейства проявяват заинтересованост и предприемат стъпки за бъдещи приемни родители бе мнението на експертите от отдел „Закрила на детето”.

На 27-ми септември на площат „Тодор Кирков” ОС на БЧК Ловеч ще проведе благотворителен концерт в подкрепа на приемната грижа под надслов „Подай ръка, промени живот, стани приемен родител”.

„Програмата за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции”, реализирана с финасовата помощ на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Зона Европа.