Книга на известния ловешки музикален деец Красимир Андреев за диригента и композитора Данаил Василев ще бъде представена в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 27 април, четвъртък, от 17,30 часа. С мултимедийна презентация за делото на Василев ще участва Павлина Петрова, началник на Териториалния отдел на Държавния архив в Ловеч.

Данаил Василев е роден на 27 юни 1906 г. в Ловеч. Завършва Музикалната академия в София и през 1933 г. основава Софийския пощенски хор, който с известни прекъсвания ръководи повече от 20 години. Работи като музикален уредник в Радио – София и Радио – Варна. През периода 1948 – 1960 г. Данаил Василев дирижира и хоровете на Централния кооперативен съюз, Енергоснабдяване, Ловно-рибарския съюз и Читалище “д-р Петър Берон” в София.

През 1960 г. се завръща в Ловеч и в продължение на шест години е художествен ръководител на Ловешкия градски представителен хор “Панайот Пипков” и директор на музикалната школа. За кратко време хорът обновява своя репертоар и предприема успешна концертна дейност. През 1962 г. е отличен с първа награда на музикалните тържества “Варненско лято”, а през 1964 г. заема първо място на конкурса “Емануил Манолов” в Габрово. Същата година става лауреат на Втория републикански фестивал. Под диригентството на Данаил Василев хорът изнася над 43 концерта в градовете Ловеч, София, Варна, Габрово, Луковит и Троян. Навсякъде хористите са посрещани с аплодисменти и препълнени зали. В последните години от своята творческа дейност Данаил Василев дирижира и хоровете на Металургичен комбинат “Балкан” – Ловеч и Трудово-производителна кооперация “Родно изкуство” – с. Орешак.

Автор е на оперите: “12 бели лебеда”, “Огнян”, “Недялков лъг”; песните “На моя роден град”, “Мой роден град”, “Хайдути” и др. Носител е на ордените “Кирил и Методий” – І и ІІ степен, юбилейните медали “1300 години България” и “100 години пощенски съобщения” и др.

След пенсионирането си Данаил Василев се прибира в София, където завършва своя жизнен път на 16 декември 1993 г.

Авторът на книгата Красимир Андреев е известен в Ловеч дългогодишен  учител по музика, диригент на ученически хорове, на читалищния хор „Панайот Пипков“, на формация за стари градски песни, на смесения църковен хор при катедрален храм „Света Троица“, композитор на популярната „Песен за Ловеч“ и на клавирни миниатюри за деца „Картини от Ловеч”. Автор е на Музикални мемоари в три тома, книгата „Гласовете на Ловеч“, поредицата „Ловеч се смее“ в съавторство с Виктор Симеонов-Сома, „Антология на ловешките композитори“ и сборник „Избрани песни“.През последните 15 години изследва музикалното минало на Ловеч. Носител е на много награди и отличия.