marinova1109131При груби нарушения и погазване не само на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, но и на ЗМСМА, ако един председател има достойнство ще подаде оставка. Това заяви на пресконференция народният представител Корнелия Маринова, която в качеството си на общински ръководител на ПП ГЕРБ в Ловеч коментира работата на местния парламент в града.

„Няма нищо лично, категорично подчертавам това, говоря като бивш председател на ОбС, като човек, който изповядва принципите на ПП ГЕРБ и който е провеждал и провежда политиката на ПП ГЕРБ в работата с местната общност. В момента има затъмнение, което не може да не ни притеснява – предложенията, които постъпват, становищата на комисиите и проектите за решения, ако въобще се качат на официалната страница, то става късно, в последния момент, което прави невъзможно местната общност да се информира. Хората не знаят, а и се страхуват да участват в местното самоуправление. Те са обезсърчени, смятат че техния глас няма да се чуе, че каквото и да кажат то ще остане без последици… Когато отиват народни представители от една друга политическа сила те са предупреждавани да не задават неудобни въпроси. Какво значи това – няма неудобни въпроси, а такива, които трябва да получат своите отговори”, заяви Маринова по повод постъпилите при нея сигнали за нарушения в работата на Общински съвет Ловеч, чийто председател бе преди да влезе в парламента като народен представител, избран от листата на ПП ГЕРБ.

„ОбС си позволява да не провежда заседание, когато Областен управител е върнал решение. Не се съобщава официално за отменено решение на общинския съвет от ВАС, не се съобщава становище на Областен управител за неправомерно проведено заседание, председателят си позволява да разпорежда публичното оповестяване на интернет страницата на покана за заседание на комисии, подписано от председателите на съответните комисии без дори те да знаят какъв дневен ред той е предвидил, позволява си от името на председателите да се публикуват покани, които не са изготвени по реда, предвиден в правилника”, изброи още тя сериозни пропуски в работата на наследилия на председателското място Тихол Тихолов.

„Да не говорим за разпорежданията – има такова, с което се ограничава времето на гражданите за достъп до решенията на общинския съвет. ЗМСМА дава право 8 ч. 5 дни в седмицата в специална стая гражданите да могат да четат решенията на местния парламент. В момента достъпът е ограничен – защо”, попита риторично общинският лидер на ГЕРБ.

По думите на Корнелия Маринова това са сериозни нарушения на разпоредбите и на принципите за прозрачност в работата, на които ние от ГЕРБ изключително държим. Предстои общинските съветници и общинското ръководство да проведат съвместно заседание и да вземат политическо решение дали да поискат оставката на Тихолов, обясни още тя в отговор на журналистически въпрос.

ЗМСМА определя общинските съветници като хора, които да проучват проблемите на местната общност и да работят по-нататък за тяхното решаване. В тази връзка искам да поставя няколко проблема на тяхното внимание, проблеми, поставени от граждани пред мен. „При много от срещите ми с хората бе повдигнат въпроса за транспортните схеми – хората сигнализират, че автобусите са нередовни, че са изключително амортизирани, качеството на услугата е под всякаква критика, не се дават билети от шофьорите на пътуващите – това е работа на ДАИ, че разписанието не отговаря на потребностите на населението от селата. Това са въпроси от компетенцията на общинския съвет и съветниците трябва да проявят по-голям интерес и активност, защото проблемът е сериозен, често пъти става дума за медицинска помощ, за спешна необходимост да се пътува”, обясни още общинският ръководител.

„В областен град ли живеем – това е въпрос, който си задавам последните дни. На влизане от Радювене в Ловеч преди дни видях, че половината букви на табелата липсват, вдясно незаконно сметище, което всеки път се почиства, и все е там. Трябва да има ред, по който на този проблем да се сложи край завинаги. Продължаваме и на 7 км от града храстите така са завзели пътя, че той е стеснен наполовина. В селото знамената изпокъсани и избелели – къде са символите на държавността и на местната власт”, възмути се пред медиите Маринова. Тя съобщи още, че „хората говорят за деца, необхванати в задължителна училищна възраст, дошли с родителите си от други места, но които не ходят на училище, но пък които получават социални помощи, за транспорт, който превозва дърва без марка и още куп нередности.

„Хората ми казаха: „Тук е див феодализъм”, и това за населено място на 7 км от областния център. Проблемите на хората от година на година са увисвали и продължават да остават нерешавани, да се затлачват, и накрая хората просто напускат селата. На това трябва да се сложи край”, заяви още Корнелия Маринова.

2 коментара

  1. хехе…….дали и тихол седи на стола от у-ще ВЛевски дето маринова си занесе в общината!?!?!?
    на корнелия и е наредено да разбие герб-разделя членовете му, харчи яко партиините пари -и срива е близkо.Зомбитата около нея и уидисват на тъпите прищявки и уж работят за идеята. И лъжат Боико в София

  2. “„Хората ми казаха: „Тук е див феодализъм”, и това за населено място на 7 км от областния център.”

    Един изключително тежък проблем тормози гражданите на село Радювене – водата.
    Години наред бившия председател на ОбС Милко Недялков беше безсилен да реши този проблем и да помогне на това забравено от местната власт село. Въпреки авторитета му на председател, въпреки заложените финансови средства в бюджета за решаване на проблема към момента резултата е нулев и проблема с водата остава нерешен за село Радювене.

    Сега като областен управител г-н Недялков има реален властови ресурс да реши проблема с водата на селото.

    А дано, ама надали!

    Сега г-н Недялков има много „по-важни” държавни проблеми за решаване отколкото проблема с водата на едно село, пък било то и на 7 км от областния център.

Comments are closed.