kmpres206142„Къде в област Ловеч е мандатоносителят”, попита риторично народният представител Корнелия Маринова, която е и общински ръководител на ГЕРБ в Ловеч. Пред журналисти тя даде информация за одобрените проекти от региона по програмата „За чиста околна среда – 2014”, чийто оператор е ПУДООС. „Входирани от областта са 35 проекти, като са кандидатствали 11 кметства, 19 училища и 5 детски заведения. По информация от сайта на ПУДООС, публикувана на 6 май – в разгара на предизборната кампания, класираните са кметство Горско Сливово, училищата в Малиново, Български извор, Борима, Общински център – Троян и ПГ по ветеринарна медицина в Ловеч, и едно детско заведение – в тетевенското село Градежница. Тоест от община Ловеч само два са класираните проекти – Малиново и ПГВМ. Оставям коментара на вас. Аз обаче питам пак – кой е мандатоносителят, кой диктува в държавата”, каза Маринова и допълни: „Съжалявам само, че училища като „Кирил и Методий”, „Христо Никифоров”, ПГМЕТ, „Панайот Пипков”, Помощното училище „Васил Левски”, които знаят да правят проекти, които работят по оперативни програми, се оказва, че са направили по-слаби проекти от тези, които са получили одобрението. В община Тетевен кандидатства училището в Черни Вит, ПГГСД, училището в Рибарица, в Голям извор, но те не печелят”.

На питане как ще коментира това, че пари ще влизат отново в населени места, свързани с ДПС, народният представител отговори, че, както са казали от ДПС, няма друга област освен Ловеч, която всяка седмица да е на среща с Местан и очевидно това е разковничето. „Няма премиер, няма правителство, има Местан. И не само – в изборния ден имаше нарушения, бях лично в избирателна секция 33 в кв. Гозница, там хората на ДПС бяха без обозначителни знаци, не ми се мисли какво би станало, ако това бяха хора на ГЕРБ. Има органи, които трябва да разследват, те бяха там, но не реагираха. Очевидно законът се прилага избирателно”, коментира Корнелия Маринова.

По думите й „това, че ГЕРБ е първа политическа сила в област Ловеч е само крачка към още по-сериозна и още по-отговорна работа за следващите избори, когато и да са те, в това число и за местните избори, които чукат на вратата. Тези избори и резултатите са само една контрола, жалон за пътя, по който трябва да продължим, и оттук насетне, както казва г-н Борисов – работа, работа, работа”.

Броят на гласувалите за ЕП на 25 май в община Ловеч в сравнение с изборите през 2009 г. е 16 114, което е със 150 човека по-малко. Тази година с 354 човека повече в сравнение с 2009 са гласувалите за нас. По-висок резултат са постигнали и от ДПС, но не колкото нашия – за тях са гласували с 312 души повече от изборите за ЕП през 2009 г. С 574 човека по-малко са избирателите на БСП. Разликата между ГЕРБ е БСП през 2009 г. е била 821 човека в полза на ГЕРБ, докато на 25 май за нас са гласували с 1749 човека повече, а това е повече от средното за страната в проценти.

През 2009 г. ГЕРБ е спечелила в 6 общини. Сега имаме 4 общини, а останалите са спечелени от ДПС. В община Ловеч от 96 секции, ГЕРБ побеждава в 69, в 37 резултатът е по-добър от 2009 г., ДПС води в 7 секции, от които 3 в града. ГЕРБ е обърнала в своя полза резултата в 11 секции, за първи път в избори за ЕП печели и в 8 села – Лисец, Славяни, Казачево, Абланица, Хлевене, Пресяка, Деветаки, Йоглав. Общо в 11 населени места от общината печели ГЕРБ, като разликата с БСП в някой села е пренебрежимо малка – Прелом – БСП води с един глас, във Владиня и Сливек – с по 2 гласа, в Горан и Стефаново – по 3 гласа.

Маринова коментира проблемите, пред които е изправена новата учебна година. „В Ловеч имаме училище без физкултурен салон, друго със спрян от експлоатация физкултурен салон, 20 млн. лв., които са раздадени като ресурс в това число и за ремонт на салони, за строителство на площадки в населени места с по 100 души, от които 80 са възрастни хора. Кому ще служи тази площадка, къде е принципът за устойчивост на инвестицията. Това ако не е с предизборна цел, какво е. Държавният ресурс, бюджетният ресурс на държавата, средствата от европейските фондове в момента обслужват не само предизборните, но и управленските цели на ДПС. Ние всички плащаме за това и то не се харесва на никого. Държавните институции трябва да се овладеят, да бъдат наистина държавни, а не политически, не партийни централи”, каза Маринова.

По думите й има не малко въпроси, които трябва да се решат пред старта на новата учебна година и едно от тях е липсата на осигуреност със средства, които да гарантират целодневната организация на учебния ден в средищните училища. „Както знаете, възпитателите там се финансират по оперативна програма, чийто срок изтича в края на октомври и на 1 ноември трябва да има или нова такава, или национално финансиране. Към момента нямаме отговор какво ще се случи. Подобно е положението и с проект „Успех” – към днешна дата не се знае откъде ще дойде ресурсът за удължаването му, както се говори”, поясни Маринова.

Тя коментира и изказването на колегата си от БСП Димитър Горов, който преди дни заплаши общинската администрация, че ще търси отговорност за загубата на вота. „Кметът като орган на изпълнителната власт носи отговорност за своите действия пред гражданите на общината, пред общинския съвет и не би трябвало да допуска подобно вмешателство, на негово място бих реагирала”, заяви категорично народният представител и допълни: „Що се отнася до това, че ДПС няма да се съобрази с искането за по-лява политика от БСП – отдавна говорих за тюркуазено-червения модел на управление с преобладаващ тюркоаз, толкова силно преобладаващ, че червеното почти не се вижда вече”.

Маринова се спря и на програма „Сигурност”, по която в страната се назначават трайно безработни за „пазачи-сътрудници”. „Никой от министерството не се е интересувал какъв числен състав е необходим на място, за да се изпълняват качествено задълженията, съкращават се хора, а в същото време се наемат безработни без да е ясно как и какво ще правят и как Областен управител ще контролира работата им след като ще бъде техен работодател”, коментира още тя.

 

2 коментара

  1. Винаги са ми били интересни политици,които замятат сивата мантия върху червените си дрешки,и вече се изживяват като “сиви кардинали”.Но сивият кардинал освен сива мантия трябва да има и сива шапка.

    1. И сиво вещество под капата 🙂

Comments are closed.