„Сто години след края на Първата световна войната раните продължават да болят, те са видими. В почти всяко от нашите села има паметници, на които са изписани имената на свидните жертви, дадени в тези години. Само в село Горно Павликене на паметника са отбелязани 63 имена на загинали във обединителните войни.“

Това отбеляза в тържественото си слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова при откриването на концерт-спектакъла на 18 септември вечерта в препълнения салон на Драматичен театър Ловеч. Кметът припомни, че с концерта възпяваме героите и техния подвиг. Сред тях е и нашият съгражданин полк. Пано Маринов, командир на 34-ти пехотен полк и герой в Дойранската епопея, на чието име ще бъдат кръстени улица и парка в Бившата казарма.

Едночасовият концерт-спектакъл по повод 100-годишнината от края на Първата световна война се състоеше от изпълнения на военни маршове, а между тях имаше мултимедийна програма, посветена на събитията.

Маршовете, сред които популярните “Шуми Марица”, “Булаир”, “Бдинци”, “Един завет” и “Весели и в боя”, бяха изпълнени от Общинския духов оркестър с диригент Тотко Рогашки. Интермедията беше с акцент върху действията на 34-ти пехотен Троянски полк и Дойранската епопея, тя бе изготвена от Историческия музей с директор Капка Кузманова.

Концерт-спектакълът започна с посрещане на знамената на НВУ “В. Левски” – Велико Търново, ВВМУ “Н. Вапцаров” – Варна, ВФ 24 480 – Ловеч, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Ловеч, Съюза на ветераните от войните – Ловеч и Дружество “Военноинвалид” – Ловеч.

На финала духовият оркестър изпълни на бис още два марша, като завърши с “Велик е нашият войник”.

Заместник-командирът на най-големия вид въоръжени сили – Сухопътните войски, бригаден генерал Валери Цолов, връчи почетна грамота на диригента на Духовия оркестър Тотко Рогашки и благодари на Община.

Спектакълът изгледаха народният представител Калин Василев, председателят на ОбС в Ловеч Петър Цолов, зам.-областният управител Илиян Тодоров, зам.- кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев, секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, както и делегацията от Калиш, Полша.

2 коментара

  1. Сега от вас чувам за “Дойренската епопея” . Дойран, съответно Дойранската епопея е едно Дойренци е друго.

Comments are closed.