obstroyan2509141

Маргарита Генкова

На 25 март 2015г. в Община Троян стартира услугата Комплексно административно обслужване / КАО/. Административната услуга се извършва без да е необходимо заявителят да предоставя информация или доказателствени средства, за които са налице данни, събирани или създавани от Община Троян. Когато необходимите документи са налични в самата администрация, те няма да се изискват от гражданите и фирмите.

Резултатите са насочени основно към две целеви групи – бизнеса и гражданите:

– облекчаване на административните бариери;

– въвеждане на добри регулаторни практики;

– опростяване на достъпа и предоставяне на нови електронни услуги;

– скъсяване на сроковете и оптимизация на финансовите ресурси;

Община Троян предлага 22 комплексни административни услуги, които гражданите могат да намерят в сайта на Община Троян. В него има отделен раздел, от който всеки може да изтегли заявлението за Комплексна административна услуга и да се запознае с нормативната уредба, сроковете и цените на исканата услуга.

 

Такава услуга е подаване на заявление за издаване на разрешение за ползване на плувен басейн. На основание чл. 5 от Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяване на водните площи, Кмета на общината издава Разрешително.

Документите, които заявителя следва да предостави са:

  • Удостоверение за регистрация на юридическото лице.
  • Удостоверение за наличие или липса на задължения към община Троян;
  • Документ за собственост;
  • Уверение от РЗИ-Ловеч за вписване на обекта в регистъра на обектите с обществено значение;
  • Документ за правоспособност на спасителите;

Към момента общинска администрация по служебен път ще извършва справки в публичните регистри на останалите администрации – Агенция по вписванията и РЗИ-Ловеч. От отдел „Местни приходи” по служебен път ще се издава удостоверението за наличие или липса на задължения.

Цената на комплексната услуга е 2,00 лв., при направена справка в други общини е определена цена на услугата в размери над 100 лв. Ние смятаме, че комплекното административно обслужване трябва да облекчава гражданите и бизнеса.

Комплексното административно обслужване допринася за постигане на следните цели:

  • предоставяне на качествени услуги с по-висока ефективност и ефикасност;
  • повишаване удовлетвореността на гражданите и организациите;
  • фокусиране на обслужването към „епизоди от живота“/„епизоди от бизнеса“;
  • намаляване на административната тежест;
  • намаляване на възможностите за корупционни практики.

До края на месец юни, общинската администрация ще създаде възможност в населените места на територията на общината да могат да се заявяват услуги от граждани по същия начин, по който се заявяват и към общинската администрация. Ще бъде изградена VPN връзка /виртуална частна мрежа/, която ще свързва общинската администрация с всичките 21 населени места. По този начин всички жители на населеното място ще могат да подават заявленията си директно в кметството, което ще ги насочва за изпълнение от служителите.

 

От 25 март община Троян разшири обхвата на предоставяните он-лайн услуги, като стартира предлагането на още 9 услуги, насочени към бизнеса, а именно:

в областта на общинската собственост – 5 он-лайн услуги насочени към собствениците на хотели и къщи за гости, заведения за хранене и развлечение; таксиметров превоз на пътници;

в областта на Местни приходи – гражданите могат да подават заявления за искане на удостоверение за декларирани данни, удостоверение за платен данък върху наследствата, копие от данъчна декларация и копие от квитанция за платен данък.

Напомняме, че през 2013 г. общинска администрация Троян стартира предлагането на 14 он-лайн, в областта на гражданското състояние и ТСУ. Чрез сайта на Община Троян, секция „Портал за електронни административни услуги“, всички граждани могат да подадат своето искане за определен вид услуга.

Всеки желаещ да ползва услугите на община Троян по електронен път може да направи това, като се регистрира по указания начин в сайта на общината. Заявяването на он-лайн услугата може да се извърши по два начина:

–          с подаване на заявлението с универсален електронен подпис;

–          с персонален идентификационен код, който може всеки гражданин да заяви в Центъра за административно обслужване.

Гражданите могат да получат документа, както на място в администрацията, така и по пощата на посочен от тях адрес.