lovechobshtina103121Комисия, включваща представители на 31 читалища от община Ловеч, ще разпредели на заседание утре неизразходените средства от субсидиите за 2015 г. Тя е назначена със заповед на кмета от февруари т. г.

През годината читалището в с. Стефаново не е осъществявало дейност и не е превеждана субсидия. Читалището в кв. Гозница не е функционирало до октомври и не е превеждана субсидия за 9 месеца. Неизразходените средства са в размер на 6072 лв, те ще бъдат разпределени между работещите читалища по решение на комисията.

Читалищата получават субсидии от държавния и общински бюджет, съгласно Закона за народните читалища. Общият размер на държавната субсидия за 2015 г. за община Ловеч е в размер на 513 563 лв. Субсидираната численост за общината – 74 бройки, е определена със Закона за държавния бюджет за 2015 г.

За тази година държавният стандарт за една субсидирана читалищна бройка за народните читалища на територията на община Ловеч е 6940 лв.

В стандарта за една субсидирана бройка са разчетени средства за дейност, както и за заплати, други възнаграждения и плащания на персонала, осигурителни вноски и издръжка, както и средства, съгласно ЗЗБУТ.

На база тези субсидии, тяхното тримесечно разпределение и собствените приходи читалищните настоятелства разработват бюджетите на читалищата.

Комисията за разпределение на годишните субсидии организира своята работа и взема своите решения съобразно указанията на Министерството на културата относно организацията и методиката за прилагане на критериите за разпределение на субсидията за народните читалища на територията на общината в сила от 22 януари 2015 г.