pari2802121Колко далеко е социалистическата идеология от реалното управление на „червен“ Ловеч

Павлин Иванов

Замисляли ли сте се, дали управлението на Минчо Казанджиев и съветниците от БСП е ляво? Доста алогичен въпрос, нали? Би трябвало социалистите да са леви, социално ориентирани, да защитават интересите на бедните, на работниците, на майките. Е, би трябвало, но не!

Данчо Заверджиев предложи на общински съветници да вземат решение за създаване на общинско предприятие, което да се занимава със сметосъбирането и сметоизвозването. Едно откровено ляво предложение!

За съжаление, точно левите не подкрепиха икономически обоснованото и логично предложение. Всеки, дори не добър икономист, може да установи, че на данъкоплатците ще излезе много по-евтино общината да извършва тези дейности, отколкото това да го прави външна фирма.

За съжаление, точно левите извадиха неуместни и несериозни аргументи, само и само външна фирма да се занимава с тази апетитна, изключително апетитна дейност – сметосъбиране и сметоизвозване.

В характерният стил на БСП при конфузна ситуация, поискаха се неясно какви анализи, неясно какви разчети, неясно какви допълнителни цифри. Под „неясно“ има предвид нищо конкретно, в буквалният смисъл! Дори един ляв съветник се скара на г-н Заверджиев защо чак сега прави това предложение, сякаш съветника току що е слязъл от Марс и с удивление разбира, че някой го е сложил в Общински съвет и негова работа е да защитава общественият интерес. Естествено, няма как да бъдем учудени.

 

Ще дам и още един пример от последните седмици. Кмета Казанджиев пламенно защитава намерението на „Кардиолайф“ на д-р Бенев, брата на д-р Бенов (шеф на ловешката болница), да купи апетитния имот Стоматологията в центъра на Ловеч. Приватизацията или продажбата на държавни или общински активи определено е дясна стъпка. Най-голям поддържник на тази дясна стъпка се оказа … левият кмет социалист Минчо Казанджиев!

 

Мога да изброя много подобни ключови примери, чрез които да докажа, че върхушката на левите говори едно пред бабите по селата – лявата идея, а реално, е по-дясна от коя да е корпоративна партия.

Дълго не можех да си отговоря на въпроса ЗАЩО социалистите често изпадат в шизофренни състояния. Нали ако комуналните предприятия ако са на общината управлението и разходването на средствата ще бъдат много по-прозрачни, тъй като съвременното българско законодателство дава огромни възможности за контрол на гражданите.

Нима това не е добро за хората?

Ако общината извършва дейностите, те ще бъдат управлявани много по-гъвкаво и ефективно. Това безспорно се доказва с изградената през миналата година структура към община Ловеч, която доста добре се справя със сметосъбирането по селата.

 

Отговорът според мен на въпроса ЗАЩО левите не са леви обаче е много прост.

Минчо Казанджиев и неговите съветници не искат никой да контролира разходването парите на данъкоплатците. А при разходването на парите чрез общинско предприятие контролът ще бъде много здрав!

Ако парите отиват във външна фирма, спечелила по някакъв начин обществена поръчка, имаме само една фактура и парите влизат в сметката на фирмата. От там накъде, само можем да предполагаме, доста често обосновано. Точно това е желанието на управлението на левите – следите на парите да се изгубят! Става въпрос за много пари, буквално над 2 милиона лева!

 

Ако имаме общинско предприятие по сметоизвозване, няма как да се точат пари или поне е доста по-рисково. А в продължение на следващите няколко години ще има избори във всяка от тях. Ако не правите връзка, прочетете пак и се опитайте да разсъждавате за КОЙ и ЗАЩО.

 

Обръщам се специално към левите избиратели, защото само те могат да окажат положително влияние на своите леви избраници. Моля, накарайте вашите лидери да бъдат наистина леви. Полезно е за всички ни!

17 коментара

  1. Г-н Иванов, пропуснах да ви информирам, че в информацията която сте пуснали от ПР на община Троян има някакво разминаване.

    Там се твърди, че в делегацията /туристическата трупа/ ще бъдат председателите на постоянните комисии в ОбС Троян.

    Да, ама другарите М.Акимов, А.Балев, Н,Малчев и Вл.Хаджийски не са председатели на никакви комисии!!!

    Ако случайно решите да питате в ОбС защо е така за да информирате читателите си /понеже Троян е в тотално медийно затъмнение и безпрецедентен медиен слугинаж на поредните едни и същи властимащи/ – попитайте кой, кога, как и защо е определил пък точно председателите на комиисиите в ОбС Троян да ходят на тази поредна екскурзия. Попитайте ги защо останалите общински съветници НЕ знаехме и защо КРИХА от нас /простосмъртните общ.съветници/ тази информация. Попитайте ги ЗАЩО криха и от гражданите /данъкоплатците, които ще платят екскурзията/ и ЗАЩО след завръщането на туристите в ПРОДАЖНИТЕ и СЛУГИНСКИ троянски медии отново ще четем за “големите успехи” от тази екскурзия на овластените тарикати комуняги в Троян.

    1. Г-н Пеевски, в Троян и ВиК-то ви е общинско и БКС-то ( чистотата), а сте взели да обръщате внимание на дребни разходи за ‘туристи’. В Ловеч не само, че “туристическите” разходи на кмет и съветници са 10 пъти по високи от вашите ами и за вода и чистота ни ‘дерат’ с 10 пъти по-високи сметки…

  2. Г-н Иванов, вижте как се управлява по… “лявому”. Между другото, от вашият сайт научих за поредната екскурзия на троянските общински съветници, а ето и моя коментар “по случая” във Фейсбук
    *
    Другари и другарки от комунистически Троян, нека приветстваме не само успехите в ударното асфалтиране, но да приветстваме и ударния туризъм в ОбС Троян. /за този успех едва ли ще ви информират, понеже е сигурно, че общината няма да плати на Т21 за подобна информация/.

    Ето и участниците общински съветници в тази поредна туристическа трупа. Не казвам група, а трупа, защото както сами ще се убедите това са хора, които години наред обикалят света за ваша сметка, на абсолютно безпринципна основа /ако не вземем предвид, че в мнозинството си са все кадри на бившата БКП и ДКМС/. Трупа са, защото години наред обикалят света и за тези многобройни години – НИТО ЕДНА добра практика, НИТО ЕДНО разумно решение, НИТО ЕДИН опит нещо да се промени в тази обезлюдяваща и западаща община НЕ ДАДОХА, ВЪВЕДОХА или РЕШИХА.

    Поредната нагла, безпринципна, безморална и без достойнство ТРУПА ОТ ТАРИКАТИ в състав:

    1. др. Минко Акимов – член на бюрото на ГК на БКП и Начаник на Народната милиция

    2. др. Делян Енкин – най-младия член на ГК на БКП в Троян

    3. др. Йордан Данков – член на ГК на БКП Троян

    4. др. Вл. Хаджийски – Първи секретар на ГК на ДКМС Трооян

    5. др. Ангел Балев – племеник на др.Милко Балев от Политбюро на БКП

    6. др. Розалина Русенова – БКП, БСП, номенклатура

    7. др. Цв.Дудевска – сменила много партии, “наш” човек

    8. др. Н.Малчев. – БСП, номенклатура
    *
    п.п. миналия ден от ЛОВЕШКА медия научих за тази поредна екскурзия на троянските тарикати и ваши избраници, другари и другарки от комунистически Троян. Днес си направих трудът да разбера имената им и надлежно ви информирам, понеже както знаете – Троян е в тотално медийно затъмнение и безпрецедентен /и пореден/ слугинаж на поредните властимащи!!!

  3. На вчерашното заседание на Общинския съвет -Ловеч беше гласувана и предложената от ръководителя на групата ГЕРБ Ир.Митева поправка на правните основания в отчета за командировката в чужбина на председателя Тихолов по командировъчна заповед,издадена от Кмета .Предложението беше в изброените правни норми,като основание за предложеното решение да бъде включена и разпоредбата на чл.8 от Наредбата за командировките в страната с мотива,че за председателите на ОС и кметовете на общините командировъчна заповед не следвало да се издава.В такива случаи Д.Заверджиев казва”Може и да е така,но едва ли”Прочита на двата текста от Наредбите за командировки в страната и за командировките в чужбина ще Ви покаже ясно и категорично къде е грешката и кой я направи:
    Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина
    Чл. 6. (1) Заповедите за командировки или специализации в чужбина на ръководителите на ведомства и предприятия се издават, както следва:
    2. за кметовете на общини, кметовете на райони и кметовете на кметства – от председателя на общинския съвет; за председателите и заместник-председателите на общинските съвети, за общинските съветници и за кметските наместници – от кмета на общината;
    Наредба за командировките в страната
    Чл. 8. (4) (Изм. – ДВ, бр. 21 от 1991 г., бр. 2 от 1994 г.) За …председателите на общинските съвети и кметовете на общини писмена заповед за командироване не се издава.

  4. Вчера на заседанието на ОС беше дадена за пример община Ст.Загора, като община „отличник” във взаимодействието между председател на съвета и кмет на общината за приемане на добри решения. Г-н Тихолов на два пъти подробно обясни, колко добре работи съвета на Ст.Загора с общинската администрация в интерес на гражданите.

    Какво се случва в Ст.Загора? На 23 октомври 2013 г. в „Ръководителят на групата общински съветници от БСП Илия Златев внесе днес в деловодството на община Стара Загора предложение за създаване на общинско предприятие “Чистота”.”
    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1163022

    А вчера на заседанието на ОС социалистката Валентина Янкова Митева -ръководителка на групата общински съветници от БСП , предложи да отпадне от дневния ред на заседанието т.15. Предложение относно създаване на Общинско предприятие „Чистота” –чл.52 и 53 от ЗОС и чл.21, т.23 от ЗМСМА. С гласовете на социалистите в местния парламент плюс тези от групата на ДПС ОС реши точката да не се обсъжда.

    Социалистите от ОС на Ст.Загора създават с решение на ОС общинско предприятие “Чистота” в интерес на гражданите, а ловешките социалисти в комбина с местните депесари не само, че не създават, но отказват да обсъждат предложение за създаване на ОП в интерес на гражданите.

    1. Това съобщение виждаме от линка .
      „Илия Златев на 23.10.2013 г.предлага на Общинския съвет да създаде общинско предприятие „Чистота” …от датата на изтичане на срока на договора със сегашния концесионер – 26 юни 2016 година.
      Правилникът за устройството и дейността на Общинско предприятие „Чистота” да бъде приет от Общинския съвет до 30 юни следващата година/значи 2014 г./, предлага още Илия Златев.
      „С Правилника да се определят предметът на дейност, структурата, управлението, численият състав и правата и задълженията на предприятието по отношение на предоставеното му общинско имущество.
      Общински съвет Стара Загора да възложи на Кмета на Община Стара Загора да извърши всички необходими разчети свързани с финансовото и материално обезпечаване по създаване на Общинско предприятие „Чистота”, като до края на 2014г. ги внесе за обсъждане в Общинския съвет”, пише още в предложението си общинският лидер на БСП в Стара Загора.”
      Такива са предложенията на един общински съветник от ОС Стара Загора,направени повече от две години преди изтичането на договора с концесионера.Какво правят нашите активни/на думи/ съветници , които раздуват от началото на 2012 г.проблема за намаляване на размера на таксата за сметосъбиране,но без предложение като горното,та изчакаха почти крайния срок на договора/ 07.10.2014 г./ с концесионера за Ловеч и внасяне на предложение в ОС от гражданин по този въпрос.А и от съобщението за съдържанието на предложението на съветника от БСП ,Златев ,явно личи,че решението за такова предприятие не е от лесните и ненуждаещи се от анализи и доказване на икономически изгоди предложения,та да може с предложението на гражданина ,внесено на 03.07.2014 г.в ОС Ловеч без изготвен предварително правилник за това предприятие и без подробни разчети за материално и финансово обезпечаване, да се гласува още на 24.07.2014 г.предложението му”Създава/разбирай още днес/общинско предприятие”Чистота”,до 30.09.2014 г.да бъде приет правилника за предприятието ,а до 01.09.2014 г.кметът да извърши всички разчети по обезпечаване създаването на предприятието.Личи явно разликата в сроковете за приемане на правилника/първо се приема той/ и на внасяне от кмета на разчетите за обезпечаване създаването на това предприятие/чак в края на 2014 г./,а самото решение”Създава общинско предприятие …- до датата на изтичане на договора с концесионера – м.юни чак 2016 г.

  5. Баси тук верно има побъркани хорица… пирани, някакви гръмки фамилии, липса на хапчета, села, градове…тегло

  6. Те не знаят какви са, леви ли са, по-леви ли са, или десни,тях само интересът ги сбира. Да не са луди да се занимават с буклуци, подпиши договора с приятелската фирма и си гледай рахатлъка.Към края на месеца човекът от фирмата идва с куфарчето и подготвената фактура, подписва я който трябва без да се интересува колко боклук е извозен, нали тъй пише в договора. И щом дойдат парите се плаща, куче влачи ментан, диря няма, всичко е съгласно договора и закона.Фирмата доволна и предоволана, а и за “комисийките” има по нещо. Шефовете и те спокойни и доволни, остава им време да се занимаят с по-важни и престижни неща. Като си дойде в петък народният представител обсъдят какво става нагоре, кой има шанс да стане лидер на партията и току виж излязат с някое ценно съждение.

    Абе, какво става със сцената на Осъма, нищо не се чу след последните порои, този път май добре са я вързали?

  7. Уважаеми г-н Иванов, много рядко не съм съгласен с написаното от вас и днес случаят е такъв. С кое не съм съгласен:

    1. В една община не може да има нито ляво, нито дясно, нито каквото и да било разноцветно или разнопосочно Управление. В една община може да има само МЕСТНО САМОУПРАВЛЕНИЕ. Такъв е законът! Така е и по “белия” и демократичен свят. Отделен въпрос е /и то много важен/, кой и защо втълпи на населението, че кметовете и общинските съветници са партийни креатури, а самите кметове и об.с-ци години наред разиграват и оприличават ОбС на Парламента, вкарвайки и изкарвайки на преден план партийната си политика и заигравания.

    2. Вземете ЗМСМА и посочете поне един член, точка или алинея, където да са споменати думичките “партия, партиен, партийно”? Едно единствено изключение има, където на Кмета се забранява да бъде лидер на партия!!! Толкова! Разбира се, умниците от ГЕРБ се опитаха да официализират тоталното партизиране на ОбС, вкарвайки членове в ЗМСМА, в които общинските съветници да могат да се групират според партиите си, което Конституционният съд веднага отхвърли. Не че не се прави и до сега в нарушение на ЗАКОНА!

    3. Вместо да се обръщате към “левите” избиратели да влияели на “левите” си избранници – попитайте тези /а и останалите избиратели/ как се САМОУПРАВЛЯВАТ. Защото такъв е ЗАКОНЪТ! И този Закон действа от 25 години.

    4. Самото самоуправление се извършва 365 дни годишно по 24 часа на денонощие, а не един ден на 4 години, в които гражданите избират действащите и официални органи на местното самоуправление. Тези официални органи само предстваляват гражданското самоуправление, без да изземват функциите, правата и възможностите на гражданите пряко да участват във всички процеси и форми на местното самоуправление.

  8. Пиранка, на теб лично синтаксисът ти е проблем, затова наблегни на тантричния масаж, който всъщност е сбиротък от интересни екзотични техники. Ще ти помогне да се освободиш и от словесната шлака.

    1. Селска перодръжко, след лемнискатата ми дисания петикорът предизвика у мен колиуобъл. Докоснах филтрума си и продължих нагоре, за да предизвикам сутрешните си фосфени. Вместо това имах усещането, че виждам таблица на Снелен. Чувството ми се описваше с един знак – интробанг. Взех си закуската, но флоемите по банана предизвикафа парестезия на езика ми. Семантичното ми пресищане подсети идеолокатора ми, че е време за промяна. Обух се и забелязах, че до лунулата ми аглетът е с цвят на ферула. Тръгнах по пътеката на желанието, покрай натиформите под сумрачните лъчи. Вместо в състояние на фрисон имах чувството, че съм част от мондегрийн (или казано по български шутаранга). И все в този порядък,но ти грабвай синтаксиса, бий си камшика и дим да те няма отвъд близкия хоризонт.

    2. Piranka искрени адмирации от мен

    3. Ужас! Ти си тотално задръстена! Горката!
      Психотравмите и нервното напрежение играят отключваща роля при Базедовата болест, т.н. гуша/ вероятно затова на подсъзнателно ниво си избрала и този ник Gusheva/
      Имаш спешна нужда от специализирана помощ!

    4. Ми то не всичко мое се разбере. То и в светото писание пише – ибе сам Ной в ковчега три дни, и три нощи.
      Обаче кого ибе, как ибе, пък сам, не е ясно.

  9. Какво да приемат Винету и другие вожди, като няма депозирана оставка? Лешников да си даде оставката, па да видим няма ли да я приемат,
    Но Он не дал ей, Понял?

  10. Оставка/от юни 13 г. до сега/.Колко да е оставка.А и защо няма кой да я приеме?
    Там някъде в прериите на Северна Америка,където още броди духът на Винету,може и да има избран съвет на старейшините,част от които не влизат в заседателния вигвам, не пушат лулата на мира и не заседават,но си получават съответната порция за поддържане на духа и тялото,доставена им от мирните индианци-ловци.Но едва ли в европейска държава търпят такива старейшини?!

  11. На мен лично не ми е проблем, че това управление се пише ляво, защото всеки филантроп е с леви убеждения. Проблем ми е, че не е ляво, а е сбиротък от откровени леваци, дребни мошеници и измамници.

Comments are closed.