DSC_0400Павлин Иванов

В края на седмицата очаквайте материал по темата: „Бабаковец“ – обратната страна на Луната

Само преди няколко седмици, отново по сигнал на жител на забравеният ловешки квартал „Гозница“ публикувах апел за реални действия към градската управа. Разбира се, резултат няма.

Днес отново ще обърна внимание на хората облечени с власт, че в един цивилизован европейски град, областен и общински център, шампион по усвояване на евросредства, деца и възрастни изпитват сериозни затруднения е ежедневието си.

Поставям проблема, защото има нужда от решение, а не от декларации и празни обещания.

DSC_0411В една голяма част от квартал „Гозница“ съществуват няколко основни проблема:

  • Невъзможност на жителите на квартала да ползват пътна инфраструктура – буквално липсващи улици, огромни ями и липса на каквато и да било настилка, годна за движение на автомобил
  • Упорито не решаван проблем с управлението на водите, както течове на питейна вода, така и отводняване при дъжд
  • Достъп на специализираните и комунални служби – автомобили на Спешна помощ, Пожарна, Полиция, социален патронаж, почистваща и сметосъбираща техника, на практика не мога да помагат или обслужват жителите на една част от квартала
  • Реална опасност за децата, които посещават училището в квартала, преминаващи по нещо като мост над Гозна бара и подходите (наричани незанайно защо улици)
  • Категоричен отказ на градските власти да изпълняват поетите ангажименти, дадени по време на избори, квартални събрания,  срещи с граждани през различните години,

 

DSC_0388Това е само една част от актуалните към днешна дата проблеми, които имат нужда от решаване.

 

Трудно мога да бъдат изненадан, но когато хората, които ме извикаха да ми покажат на какво прилича кварталът им ме водиха по подобието на улици, от съседните къщи излязоха доста жителите на квартала за да изразят недоволството и безсилието си. Толкова гневни хора не бях виждал от доста отдавна.

Много от тях споделиха, че всеки, по свой си начин се е опитал да търси решение – опити за срещи с кмет, заместници, съветници. Понякога една част от хората са успели да се видят с упражняващи местно управление и самоуправление. Винаги е постигано съгласие и твърдо обещание, но то е оставало само в офисите на управниците и реално решение или поне стъпки към решаване на местните проблеми няма.

 

DSC_0391Ето, започна учебната година. Децата на „Гозница“ преминават по едно, силно казано, мостче за училище, което е опасно за живота и здравето им. Обходният и уж нормален път е толкова кален и разбит, че трудно може да се нарече път.

След като децата се справят по някакъв начин с тази опасност, тръгват нагоре по силно ерозирала и отнесена от безхаберието и дъждовете подобие на улица, в сухо време. В дъжд или сняг, не ми се мисли …

Когато споменах дъжд, трябва да отбележа, че водата след валеж създава, меко казано, неприятности на хората. Естествено, както навсякъде в града, шахтите не искат да поемат дъждовната вода, защото или са разположени по високо или са задръстени, а доста често и двете.

Следствие на това се разрушава пътната инфраструктура, където я има. Освен това, водата влиза в дворове и мази и ерозира както оградите, така и самите основи на къщите. Хората от „Гозница“ със собствени усилия се опитват да се справят, тъй като знаят, че никой не им обръща внимание, но усилията им не са достатъчни. Най-малкото, защото причините са на друго място – белите сгради в центъра на Ловеч.

Един от коментарите към анонса на този материал беше: „Мислех, че като идват избори ще се позакърпи малко, но ….“

 

Щом и изборите не помагат за да се свърши нещо добро, на това отгоре и по закон грижа на община Ловеч, явно нашите градски проблеми са изключително сериозни.

 

За да обобщя, ще кажа единствено:

Уважаеми общински съветници, уважаеми кмет, заместници, директори на дирекции и всякакви началници, моля, вземете и се занесете до „Гозница“. Уверете се, че написаното е истина, дефинирайте по-точно от мен проблемите, помислете, намерете решение и го реализирайте.

Мисля, че сте наясно с факта, че хората от този квартал, а и от другите квартали в Ловеч, няма да търпят смирено повече вашето отношение към тях, нито ще ви оставят вечно да ги лъжете и да не изпълнявате задълженията си!

 

8 коментара

  1. Явно кмета си е направил сметката да вкара улиците в общината в един изключителен проект за следващия Сървайвър, а защо не и да кандидатства по мащабният проект “Луна-2”. Само че в България конкуренцията между общините на тема лунна повърхност и оцеляване е меко казано жестока. Може много пари да се изкарват, включително с тест драйв за устойчивост на високопроходими автомобили в особено сурови условия. Защо не и в реклама от типа – как НЕ трябва да се прави управление на община.
    Сега сериозно – с показване няма да стане, надявам се ви е ясно че само случайността не нареди жителите на община Ловеч до тези на Добрич, Варна, Мизия, Берковица, Бяла Слатина, Бургас и десетките пострадили от тъй наречените бедствия региони. Тъй наречените бедствия защото един проливен дъжд или буря не може да предизвика това без всеславната човешка намеса. Язовирите които не служат за поливане, а за рибовъдство. Изсечените и изнесени навън гори, които вече не задържат влагата в почвата. Занемарени и обрасли корита на реки, то в Осъма вече има повече гори отколкото в планината. Непроследяеми корекции на речните корита, липсващи защитни диги, задръстени дерета. Със сигурност има още десетки причини да се радваме на настоящото си положение, след като ние сами предизвикваме гнева на природата. Обаче има и един друг човешки фактор, който да се грижи за превенцията на тези събития, който да съблюдава изпълнението и грижата за вече построената инфраструктура като собственик. И зад това изречение стои армия от чиновници, чиято работа е да направят живота ни по-комфортен. Да ама не, за последните 3месеца ми се наложи да изчета стотици страници нормативни документи, правилници и закони докато стигна до някъде. Община Ловеч има задължения към жителите, гостите и данъкоплатците си, чиито пари харчи неправомерно:
    -Като възложител не е спазила задължението си за технически надзор над водния проект. Задължен е екипа приел обекта в това му състояние, могат да се изискат плановете, етапите на обекта, одитните листи и куп други документи доказващи явната немарливост и злоупотреба. Ако не се направи в гаранционния срок, то със сигурност ще се отрежат преведените пари по програмите пак от вашия/нашия джоб.
    -Всеки урегулиран имот има скица и достъп до него. Съгласно ЗУТ общината съставя ОУТ или ПУП за целия населен район. В него се съдържат доста подробности като елементите от техническата инфраструктура като мостове, водопроводи, кабели, допълнено с точен план на улицата, насипи, настилка, вертикална планировка и забележете водоотвеждащите съоръжения като канавки, шахти, мостове и т.н.
    – Мостовете обаче са отговорност на областния, тъй като са част от инфраструктурата на реките, които от своя страна са изключителна държавна собственост. Областната администрация е задължена да извършва технически проверки и поддръжка на техническите съоръжения от първостепенно значение.
    – Общината има задължение да извършва /чрез изпълнител/ поддръжка на уличната мрежа, като всяка улица има паспорт и досие какво, кога и защо е правено по нея. Също така да ги поддържа в състояние позволяващо изпълнение на функциите им и да оценява състоянието им, ама и това не става.
    ЗМСМА не е създаден за угода на шепа хора и за поддържане имиджа на кмета. Там пише какви са задълженията на кметовете, що за орган е общинския съвет и какви са функциите на администрацията/което не е само да си взимат заплатите на едикоесичисло/.
    Оказва се, че за да започна с решението на проблема си с немарливостта на цялата административна машина трябва едновременно да намеся:
    Кмет/три отдела към общината/, Кметски наместник/по презумция/,МЗГ, ИАГ, ДГС, Областен, КЗП, КЗК, РИОСВ, АПИ. След това не се знае докъде ще се стигне и то заради 3селски улици и два моста.
    Колкото и да ни се иска само със сигнали до медиите и репортажи няма да стане. Разберете че трябва да си търсите правата и да изисквате, това е ваше задължение, а не на Павлин Иванов.
    И си спомнете за потопените от немарливост градове и села, прочетете линка отдолу и открийте себе си в историята. Две са нещата които нямат граници – простотията и алчността, а колкото повече – толкова повече е казал Мечо Пух.
    http://www.ivremena.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D1%86%D0%B8

  2. Те не виждат проблемите на улиците , през които минават по няколко пъти на ден, та за Гозница ли ще мислят?

  3. Най-големине инвестиции в Гозница бяха направени по времето, когато Корнелия Маринова бе шеф на съветниците в Ловеч. И тогава хората от квартала живееха щастливо. Като депутат тя ще направи Гозница най-доброто място за живеене. Холивуд на Балканите!

    1. Ако не Холивуд, то Боливуд със сигурност…

    2. Не, не, бъркате нещо филма. Горов и Минчо ще направят Гозница малък Боливуд, на население са го докарали вече за три мандата, само декорите малко са екстравагантни засега, ама още един мандат и ще станат както си трябва.
      А за режисьор на спектакъла ще сложат Васето. Има опит в и с театъра, нали го арестуваха след невероятно изпълнение пред стадиона с тениска на БСП. Ще им помага продавача на дини, както казвате на тоя от Юруш. А Джейхан като стане депутат, не Боливуд, а Ел До РадО ще го направи. Толкова скрап има за рязане по мостове и заовди, че внос на боливудци ще трябва, по програмата на Бюрека за 1 милион работни места 🙂
      Симпатягите от ДПС, БСП и Бюрека са бъдещето, слушайте ме и няма да съжалявате

  4. Хайде другата седмица да те на Гостиня.

Comments are closed.