obs2805131Иво Райнов

Днес  Общинския съвет в Ловеч проведе втората част на 26-тото заседание.  Заседание, дало началото на един срамен, недостоен период в дейността на този общински съвет. Заседанието бе взривено само тридесет минути след началото си на 23 април. Тогава госпожа Валентина Янкова  постави ултимативно искане от името на БСП за прекратяване на заседанието до приключване на предизборната кампания, за да не бъде използвана трибуната на съвета за политическата агитация от госпожа Корнелия Маринова, водач на листата на партия ГЕРБ. След като предложението не получи одобрение групата на БСП демонстративно напусна заседанието. Малко по-късно го сториха и няколко съветници- балансьори, от тези, които обикновено накланят кораба по посоката на политическия вятър. Поради липса на кворум заседанието бе прекратено, а продължение насрочено за 28-ми май. Забележете предложението за прекратяване (отлагане) не бе направено в началото на заседанието, а след гласуване по трета точка от дневния ред . С нея съветниците решиха да удостоят със званието почетен гражданин на Ловеч господин Николай Кълбов. Тъжно, но моралът и обществената отговорност на групата съветници от БСП и техните храненици от сателитни формации  стигнаха само до личния, партийния, корпоративния интерес. Всеизвестно е, че господин Кълбов е близък приятел на кмета Казанджиев, а с оглед  поведението на БСП и важен за тази политическа група (партия). Тук не коментирам достойнствата и заслугите на най-новия почетен гражданин, а морала на тези, които  търкалят в конфузии  и абсурди неговото име.

Скандалното поведение на съветниците от БСП не спря до тук. В деня на непредизвикания отказ  да работят за разрешаване наболели проблеми на местната общност, напусналите заседанието, почти в пълен състав, внесоха предложение за провеждане на тържествена сесия на съвета на 11-ти май. Естествено заради  господин Кълбов. Просто за БСП бе ужасно важно директорът на Спарки-Елтос да бъде удостоен със званието в чест на своята 60 годишнина (навършена два дни по-късно – на 13-ти май). При това с цената на всичко, дори с водевилно представление, маскирано като тържествена сесия. След мълчаливия отказ  на временно изпълняващия длъжността председател на Общински съвет (моя милост) вносителите пристъпиха  към законовата възможност да организират сесията, въпреки  че не разполагаха с нужните по правилник и закон 72 часа.  Циркът достига до истински туш, когато 16 съветници (по присъствен лист) т.е. без наличие на кворум провеждат някакво неформално събиране, на което връчват почетния знак на юбиляра. Така наречената сесия се ръководи от господин Венцислав Хаджиев, който въобще не е избиран в това качество. Председателстващият не проверява кворум, не подлага на гласуване дневен ред. Въобще с пълна сила продължава линията на злепоставяне и дискредитиране на Общинския съвет, започната от неговите съпартийци по време на прекратеното заседание.

След избора на госпожа Маринова за народен представител кашата стана пълна. Общинският съвет се оказа без легитимен председател и в невъзможност да работи пълноценно без избор на нов ръководител. На председателски съвет(който има функциите само на помощен орган) авторите на политическия хаос от последния месец  подведоха  господин Георги Терзийски да отправи покана за ново заседание на местния парламент. Политиката за унижаване на Общинският съвет продължи  с пълна сила, тъй като група политически интриганти, поставили се над морала и закона, подложиха  динена кора на втори заместник-председател. Разбирайки, че е уязвим, по-късно г-н Терзийски отказа да изпълни ангажиментите  по отношение на прекратеното и насроченото ново заседание.

Този, който бие клинове получава парчета.  Така днешната втора половина на заседанието започна с половината състав на Общински съвет. Групата на ГЕРБ отказа  да участва. Честно казано не разбирам бойкот без публично заявена позиция, но една голяма партия има право на своите политически решения.  Очаквах в условия на осакатен състав и накърнен авторите Общинският съвет да тръгне към търсене на съгласие и консенсус, което минаваше през отлагане на продължението, за да може да бъде  проведено в пълен състав след законен избор на председател. Само, че това не се случи. Тези, които започнаха преди месец  да рушат авторитета на съвета продължиха с изумителна енергия и днес. За да покажат, че тяхната воля и интереси са над всичко – над морала, над съгласието, над обществения интерес, над закона! Достатъчно е да имаш под ръка няколко балансьори, които са улучили вярната страна на борда (в случая  лявата). С тяхна подкрепа днес Общинския съвет приключи своето 26-то заседание. При необходимия кворум, но при очевиден недостиг на представителност и обществено уважение. Друга  тема е кой ще подпише взетите решения, за да открие процедурата за влизане в сила. Може би водещият господин Венцислав Хаджиев.

Апропо, изборът на господин Хаджиев за водещ на днешното заседание бе един от мотивите да прекратим (заедно с Георги Митев) участието си в заседанието. Трудно ми е да приема, че в условия на недостатъчно съгласие ролята на обединител трябва да поеме човек, вече хвърлил с поведението си кал върху институцията. Далеч по-важно е, че при очевадна конфронтация, липса на каквато и да е толерантност и отказ от търсене на съгласие място за разум и отговорно поведение в залата не остава. Затова, ние съветниците от СДС, прекратихме участието си в продължението на 26-тото заседание  и незаконно насроченото следващо заседание (по-късно отложено)  до законен избор на председател и възстановяване на диалога и съгласието. Ако това въобще е възможно.

2 коментара

  1. Срам! Срам и позор! Тези хора за махленски седянки ли сме ги избирали, или за да защитават нашите интереси, спазвайки законите и собствените си правила! Срам! По-добре да си ходят!

  2. Тоя съвет стана като в детската градина – докато не ми върнеш куклите няма да ти върна количките. Ало съветниците големи хора сте, не малки деца, вземете се в ръце и се разберете подобаващо на годините ви, с к*рвенски номера до никъде няма да я докарате, в момента ние гражданите на Ловеч сме губещи заради вас.

Comments are closed.