kamenov1005131Книгата „Словото в немилост”(литературна история) на Йордан Каменов ще бъде представена на 14 май, вторник, от 17.30ч  Клуба на дейците на културата в Ловеч.  Инициативата е съвместно с Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Проф. Беньо Цонев”.

На историческия път и мисия на словото и натиска върху него се спира авторът в  четирите части на книгата  „По волята на империята”, „Зоркостта на особата”, „Време за хвърляне на камъни” и „От насилие към безсилие или в името на народа”. В първата част е поставен акцент върху силата на словото от времето на Османската империя, като са представени излизащи тогава в Цариград български вестници, играни представления през Възраждането като „Многострадална Геновева”, които бунят българския дух и  родолюбие. Авторът се спира и на живота и делото на видни възрожденци като Петко Славейков, братя Миладинови, Любен Каравелов и трудовете, които те са оставили. Идеята за Словото и значението му за Освобождението е развита във втората част на книгата, където са представени видни личности като Георги Раковски, Христо Ботев, Найден Геров, Добри Чинтулов, Васил Друмев.

В трета част Каменов разглежда годините от 1923-та до 1944-та, като започва с приетия през 1924 г. Закон за защита на държавата, чиито жертви са романът „Хоро” и неговият автор Антон Страшимиров, редакторът на сп.” Наковалня”Димитър Полянов, Г. Караславов заради романа си „Споржилов” и др. В тази част Каменов проследява творческият път и съдбатата на Славчо Красински, Гео Милев, журналистът евреин Йосиф Хербст, писателите и публицисти Сергей Румянцев, Никола Ракитин, Николай Райнов.

 В последната част разказът е за властта, която контролира „новите ръкописи”.