Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова участва на 27 ноември в дискусия в Плевен на тема „Стратегия за развитието на Плевен и Ловеч, бизнес климатът в региона“. Модератор бе Огнян Георгиев от в. „Капитал“, участваха още Георг Спартански, кмет на Плевен, Алис Мъгърдичян, управляващ директор на “Регионален фонд за градско развитие“ АД, Стела Христонева, регионален мениджър на „Виваком“, бизнесмени, адвокати, граждани.

Акцентите на разговора бяха планове за развитие на двата града и региони, недостатъци за преодоляване и необходими инвестиции, потенциал за развитие, диалог с бизнеса, потенциални икономически области за бъдещ ръст.

Два фактора ще влияят в близкото бъдеще върху общото развитие на Ловеч и Плевен, изтъкна Корнелия Маринова. Стратегическото планиране е крайно необходимо, то ще бъде повлияно силно от тези фактори.

„За нас е важно, че с новия Закон за регионално развитие на практика ще отпадне Областния план за развитие, ще се разшири планирането на регионално ниво. Това ще даде възможност на териториите да се сближават, а не на администрациите. При новото делене най-вероятно ще натежи идеята за Дунавски район, който ще обхване 11 области. Говорим за едно качествено ново, стратегическо планиране, за пространствено развитие, интелигентно и устойчиво развитие, за премахване на различията между центъра и периферията. Общинският план за развитие ще се обедини с интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Тоест, ще имаме общински интегриран план.“

Сред темите бяха взаимодейстието с бизнеса, за възможностите на Закона за предучилищното и училищното образование, за възможностите на местната власт да иска определени специалности в училище и други.

Вторият фактор е строящата се магистрала „Хемус“, която минава между Ловеч и Плевен. Крайпътните зони между Ловеч и Плевен, които са в близост до магистралата, ще представляват интерес за бизнеса. За тези терени трябва да стартира процедура по промяна предназначението на земеделската земя, като станат парцели за индустриална зона. Колкото по-рано започне това урегулиране, тази процедура по промяна предназначението на конкретните имоти със съгласието на собствениците, толкова по-бърз ще е следващият процес за издаване на решение на Общински съвет за допускане изработване на Подробен устройствен план (ПУП).