dualnoobucenie2111161Общините трябва много по-активно да участват в  развитието на дуалното обучение, каза днес кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на работна среща на тема „Професионалното образование и бизнеса на област Ловеч – потребности и перспективи“.

„Искрено се надявам да съберем днес нашите интереси по отношение на перспективите и с общи усилия да работим за план –приема за следващата учебна година и той да е по-адекватен и в крайна сметка по-полезен за цялото общество“, допълни кметът на Ловеч.

За точно разграничение между сегашните професионални училища и дуалното обучение настоя пред участниците  заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, като уточни, че дуалното обучение е на принципа, че учениците „учат чрез работа“.

„Няма как със стари подходи и методи да привлечем нови и млади кадри, които да останат в родния град и да са мотивирани да учат и да работят. Тук изключително важен е както бизнесът, така и ролята на кмета на града, на общинския съвет. Само с тях може да се затвори триъгълникът училище – бизнес – местна власт. Срещите, които проведохме последните седем –осем месеца из страната,  вече дават своите положителни резултати, например в Пловдив“, съобщи Диян Стаматов.

dualnoobucenie2111164Готовност да помогнат на дуалното обучение изразиха присъстващи бизнесмени като  инж. Марин Радевски от „Калинел“ ЕООД , Ивайло Стоянов от „Балкан“ АД , Радина Банкова  от „Крис Фешън Индъстрийс“ АД и други.

В срещата участваха директори, работодатели и кметове от областта, тук беше и народният представител Антон Долапчиев. В началото директорите на професионалните училища в областта представиха своята дейност и перспективите  пред учебните заведения. Във втората част на срещата се включиха и ученици от Гимназията по ветеринарна медицина, които имаха разговор с бизнесмените.

От общата картина стана ясно, че има динамика в търсенето и предлагането на кадри за бизнеса – някои специалности отпадат, търсят се други като специалисти по газова техника, по полиграфията по мебелно производство. Подчертана бе и необходимостта от нови подобни срещи по общини.

dualnoobucenie2111166Срещата бе организирана от Регионалното управление по образование и областната управа с подкрепата на община Ловеч, а се проведе в дом „Преслав“. Модератор бе зам.-областният управител Георги Терзийски, участие взеха началникът на РУО Еленко Начев, Милка Коджабашиева – директор на дирекция „Организация и контрол“ в МОН. Със свои изказвания се включиха и областният управител на Област Ловеч Ирина Митева, кметът на Община Троян Донка Михайлова и други.

 

 

3 коментара

  1. Страшна демагогия! Пердета, за какво иде реч в град с умряла икономика? Само не разбирам дали си вярвате?

  2. А в дуалнатя местна политика на”двата аршина” Община Ловеч ще участва ли?!

  3. Дияне, примера с Пловдив изобщо не е уместен и коректен. 🙁

Comments are closed.