bardfest509133Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев откри вчера „Бардфест Ловеч 2013“. „За мен е особена чест в навечерието на големия празник за България – Деня на Съединението, да открия една културна проява, инициаторите и организаторите на която са известни със своята сила, дързост и творчески дух. Мотото на фестивала, който започва в Ловеч днес – „Събрахме се за цял живот“, е напълно в съзвучие със завета на 6 септември – „Заедно можем да направим повече за България“. Защото, винаги когато сме заедно, можем да сторим много повече и по-добри дела, да отправим много повече и по-позитивни послания.“ Това каза Казанджиев в поздравителното си слово пред участници и зрители на 13-ото издание на бардфеста, което, както всяка година, се провежда под неговия патронаж.

bardfest509132„Днес и утре ние се срещаме – каза още кметът – с хора, обединени от общата идея да популяризират бардовското изкуство, да покажат авторските си песни и преживявания и още по-важното – да бъдат себе си, да правят това, което им харесва, но така че да предадат на своята публика една емоция, няколко мига на споделена радост, и особено усещането да бъдеш част от общата кауза.“ Той увери всички, че общината и занапред ще прави така че „не само да го има „Бардфест Ловеч“, а и да се развива той и да привлича все повече изпълнители, да приобщава и все повече приятели“. Кметът съобщи, че се обмисля догодина при добро време фестивалът да се проведе на плаващата сцена в река Осъм.

bardfest509131Той получи поздравителен адрес  от министъра на културата Петър Стоянович. В него се казва, че бардфестът в Ловеч се е утвърдил като форум за творческа изява на певци и поети, и се адмирира творческото общуване с таланта на поетите с китара. Кметът получи още един поздравителен адрес – от руския клуб „Слънчев бряг”, обществена организация, която подпомага адаптирането на рускоговорящите в България. Връчи му го от името на председателя на клуба Роман Бабкин Наталия Матвеева, която определи Ловеч като мил и гостоприемен град със забележителни хора, приемащи и съдействащи за развитието на таланта.

Първата вечер на фестивала на поетите с китара продължи с концертната програма на Милен Тотев, дуетите „Келтик“ и „Морски струни“ и гостите от Франция – дует „ИРЕ” – Ирина Жекова и Шарли Дален.

bardfest509135Преди това в Клуба на дейците на културата бе представено творчеството на главния редактор на вестник „Моята вяра“ Лъчезар Еленков, който утре лично ще връчи наградата на своя фаворит сред бардовете. В конкурсната програма участват 7 бардове от България, Русия и Молдова. Един от тях ще получи голямата награда – статуетката на община Ловеч. Изпълненията на участниците в конкурсната програма утре ще са във вътрешния двор на хотел „Вароша“ (17 ч.), а награждаването – на откритата сцена на площад „Тодор Кирков“ (19 ч.). Статуетката на община Ловеч си оспорват Татяна Йотова (Айтос), Александър Кузнецов (Русия), отличен на миналогодишното издание от Клуба на дейците на културата в Ловеч, Антон Костадинов (София), Светлана Йонкова (София), Емил Ангелов (Бургас), Славимир Генчев (София) – с награда миналата година от творческия клуб в Ловеч „Владимир Висоцки“, и Наталия Барабанщикова (Молдова).

Пак утре поздрав към бардовете и към ловчалии ще отправи ансамбълът за народни песни от Република Коми „Лисва вайт“.

bardfest509134„Бардфест Ловеч“ се провежда от 2001 г. Организира се от община Ловеч и има за цел да популяризира авторското и интерпретаторското изпълнение на поетите  с китара. Досега на сцената в Ловеч най-новите си песни са изпели близо 500 бардове. Статуетката на община Ловеч са получили 11 творци. В годините фестивалът няма конкурсен характер, наградният фонд е само израз на признание на творческите изяви на изпълнителите и мотивация за по-доброто им представяне. Регламентът е променен за 13-ото му издание сега.

 

7 коментара

  1. Грешка! Трябваше да ги зографисаш в храма на сатаната. Ама явно не ти стиска.

  2. Таквоз забравих. Само Емо от Бургас беше на по-добро ниво. Другите дето ги гледах няма да ги коментирам.

  3. Разгеле, че закъснях. Хич нямам желание да скивам баат Минчо как будалка на живо. Ама началник пак ще те критикувам. Не пишеш, че тази година са поканени само онези, които никога не са пели против властта. Ма голяма демо-крация в този османски съюз на европейските комунистически републики щом на всички пишещи в тази област общинарите са длъжни да им пречат. А може ли някой да ме просветли защо никой от “будното” общество не го прави на въпрос?

  4. Извинете, не бях видял Милен Тотев на снимката. Барда…

  5. Деби, областният твой човек, а? Уволни Елкка Баръмова ама съпругата ти остави на работа!

  6. Защо от написано оставам с впечатлението, че земята се върти заради Минчо Казанджиев? Това мероприятие не се ли провежда заради самата музиката, заради любителите на този вид музика или е организиран според заглавието и материала заради един човек на име Минчо Казанджиев?

Comments are closed.