mostspar150513GДо 6 месеца пропадналият транспортен мост в Ловеч ще бъде възстановен. Това са се споразумели днес кметът на общината Минчо Казанджиев и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, извършили оглед на място на съоръжението на бул. „Велико Търново“. Новината съобщи на пресконференция днес кметът Казанджиев. Той обяви, че ремонтно-възстановителните работи ще бъдат извършени от държавата като собственик на моста, общината ще изгради тротоарите по него и ще поправи някои съоръжения в реката, за да се създаде възможност за успокояване на водния отток.

В момента движението на пътни превозни средства по моста е недопустимо, тъй като конструкцията не може да бъде запазена или възстановена, каза още кметът. Той обясни, че проблемите са по втория и третия стълб на моста. Вторият стълб (основата) е най-силно компрометиран и не подлежи на възстановяване. Решението е демонтаж на втория и третия отвор и разрушаване на втория стълб. Имайки предвид важността на тази инфраструктура, която е главната връзка между Северна и Източна промишлени зони и основната с висока носимоспособност, тръгваме към съкратени процедури за избор на изпълнител на ремонтно-възстановителните дейности, подчерта Казанджиев. Ще се пристъпи към инженеринг, което означава проектът и изборът на изпълнител да се осъществят едновременно.

Високите води и високата им скорост са основната причина за пропадането на моста, е мнението на експертите. Аварийното състояние бе констатирано в петък вечерта. Незабавно свиканият на място от кмета Казанджиев Кризисен щаб установи пропадане около петдесет сантиметра откъм оттока на средната опора на съоръжението  в резултат на изнасяне на материала на основата от силното течение. Вследствие на това  пътното платно откъм оттока над опората е пропаднало и са се открили фуги над трите опори.

Още в петък бе ограничено натоварването на моста поради опасност от допълнително пропадане и евентуално разрушаване, а в събота бяха поставени телени мрежи. Веднага принудително бяха прекъснати всички инфраструктурни връзки за подаването на природен газ, вода и електроенергия. Преустановено бе движението на пешеходци и пътни превозни средства. За създадената обстановка бяха уведомени Агенция „Пътна инфраструктура”, Спешна помощ и фирмите по сметосъбирането. Още в събота в Ловеч пристигнаха представители на „Овергаз“, днес лично изпълнителният директор на газовото дружество Стоян Манолов бе в града. В огледа днес участва и директорът на дирекция „Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства“ към Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Златев.

Вече газоснабдяването в промишлената зона е възстановено, водоподаването също, с изключение на резервното захранване за „Спарки Елтос“, създадена е нова организация на движението, с която са запознати и фирмите за пътнически превози, за да изготвят нови схеми за движение. Общинската фирма „Еко“ започна почистването на районите, където ще преминава по-голямата част от автомобилите. Днес са почистени свлачищните маси по ул. „Васил Левски“ и храстите по ул. „Крайречна“, както и крайречните тротоари. Работи се по организацията паркингът до „Велур“ да се ползва от тирове.

Предстои цялостна ревизия на съоръженията в реката и експертиза на останалите мостове, съобщи още кметът. Нужен е анализ и оценка на състоянието на речното корито, каза той и обяви, че ще поиска от областния управител свикване на Областния кризисен щаб, за да може с общи усилия и на останалите общини, на държавата и на институциите да се вземат мерки за почистване коритото на реката.

Пропадналият транспортен мост в Ловеч е строен преди повече от половин век. Той ще бъде възстановен със същите характеристики.

 

 

6 коментара

  1. Ми пак неграмотна работа. За 6 месеца можеше да се направят 2 нови моста без да се бърза.

    1. еее скоро няма да ходим…нали ще играете в етрополе…или за мача с фк микре?

Comments are closed.