kmettiholov901141-1Павлин Иванов

Вчера, в 14.40 ч., PR-а на кмета Казанджиев – Даниела Коларова, изпрати писмо до медиите, с което ни покани за днес, 9.01.2015 г. от 11.00 ч. на нарочна пресконференция. Ловешкият кмет и Председателя на Общински съвет Ловеч Тихол Тихолов, споделиха своята версия за събитията от последните дни, свързани със ситуацията в МБАЛ Ловеч, среща в кабинета на здравният министър Москов и последвалата пресконференция на народният представител Корнелия Маринова и Областният управител д-р Мадлена Бояджиева.

Поводът за извънредната пресконференция днес е проблемите с отоплението на МБАЛ Ловеч и по специално, във вчерашната пресконференция г-жа Корнелия Маринова е казала думи, които не отговарят на истината, за да не кажа истинската дума. Така започна днешната пресконференция кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев.

Искам в началото да кажа нещо изключително важно. На срещата в сряда, при министър Москов, на която успяхме да се срещнем, макар и с малко закъснение, на която бяха и трима от заместниците му, и на която присъстваха г-жа Донка Минкова, г-жа Маринова и Областният управител.

Министърът на здравеопазването ни увери, че въпросът с отоплението на МБАЛ Ловеч е решен, за което аз като кмет на общината, искам да изкажа своята благодарност, защото проблемът беше голям.

Няколко думи по хронологията, защото обичам да говоря с факти. Неща, за които не сме били уведомени като миноритарни собственици.

Кореспонденцията между МБАЛ Ловеч и газоразпределителното дружество започва на 15 август миналата година със сключване на споразумителен протокол. Не коментирам старо ново ръководтсво. Говоря за факти.

На 16 декември 2014 „Овъргас“ уведомяват нашата болница, че при неплащане, ще бъде спряно подаването на газ на 23.12.2014 г.

Вие знаете, че на 23-ти, аз и Председателя на Общински съвет Ловеч и група съветници, както моите съветници, бяхме в Детското отделение за да предоставим дарението официално, от заплатите на съветниците и част от нашите заплати, както и да връчим на д-р Шопова „Златната значка“. Тогава беше топло. Какво е било отоплението, не мога да кажа.

На 3.01.2015 г., бяхме с част от вас в Родилното за да връчим подаръците на майките на последното за 2014-та и първото за 2015-та бебета. Тогава, от д-р Чичев разбрахме, че няма топлоподаване и че вече е свършила нафтата, която е била закупена като алтернативно гориво.

Това ме накара, на 5-ти сутринта, когато правихме оперативка с ръководството на Общината и с г-н Тихолов, да поканим на разговор при мен, прокуриста на МБАЛ Ловеч д-р Минкова. Заедно с нея беше и Главният счетоводител на болницата.

Водихме разговори за търсене на решение за решаване на проблема. Разговорите бяха в няколко посоки. Знаете, че бях много предпазлив в разговорите, защото нямахме официална информация.

На първо място, да организираме среща при министъра на здравеопазването д-р Москов, за да търсим решение на въпроса.

На второ място, Общината да подпомогне с временен безлихвен заем МБАЛ Ловеч, като се уточнихме с д-р Минкова, че в рамките на 4 месеца, това е един добър и допустим резултат.

Знаете, че тези пари не могат да бъдат отпуснати веднага, защото трябва решение на Общински съвет. Проведохме разговори с Председателя на Бюджетната комисия г-жа Ирина Митева, с г-жа Валя Янкова, относно това, да бъде внесен материала и удачно ли е да тръгнем в тази посока. Нашето предложение беше подкрепено!

Затова със свое писмо от 6.01.2015 г., д-р Минкова ни е помолила, във връзка с усложнената зимна обстановка и понижаване на температурите, че са настъпили аварии в отопляването на сградата и ни моли, да предоставим сумата от 51 489.00 лв., които да бъдат погасени на 4 равни вноски, считано от 28-ми февруари. Ето го писмото при мен.

Веднага, още на същият ден, писмото до зам. кмета, който отговаря за финансите с резолюция да подготви предложение до Общински съвет с исканите суми и проекто-договор.

На 7.01.2015 направихме тази среща и министъра реши въпроса.

Между впрочем, проведох разговор с Владимир Илиев, изп. Директор на „Овергаз“, в присъствието на г-н Тихолов, в която го помолих да пуснат газа, преди да бъде извършено плащането, тъй като ние не можем да преведем парите веднага, но му казах, че няма да има проблеми, че общинските съветници ще дадат своето съгласие, имайки предвид, че ние сме съсобственици в нашата болница.

На срещата в МЗ, д-р Москов каза, че въпросът е решене и на следващият ден, парното беше пуснато. На тази среща се водиха още няколко разговора, които ни касаят като съсобственици в МБАЛ Ловеч.

Тъй като един въпросите беше за 34 000 лв. за довършване на ремонтите в Детското отделение и беше изказано мнение от един от участниците, че парите ще бъдат преведени от МЗ, аз изпратих още на 8-ми, второ писмо до д-р Минкова, в което я питам, да потвърди да молбата за отпускане на временен безлихвен заем в размер на 51 489.00 лв., ако смята, че още са нужни, ако въпросът е решен.

Аз не знам какво е решението, дали ще се отпуснат средства, дали нещо друго, тъй като вече разговорът е бил на друго ниво. Тези 34 000 лв. след като ще бъдат отпуснати от държавата, ако болницата има нужда от предоставяне за други цели, да можем да ги заложим в проекто-бюджет 2015.

Това са фактите по цялата сага.

Категорично заявявам, че моето мнение, винаги е било, да се решение на въпроса – да се пусне по най-бързият начин газа, за да не страдат хората и че Общината поема ангажимент, тези пари, които са свързани с просрочието ще бъдат предоставени на МБАЛ Ловеч заемообразно от Общината.

Затова казвам, че това, което вчера е казано от г-жа Маринова НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА!

 

Павлин Иванов „Ловеч днес“: Първият въпрос е много логичен. На срещата сте били 9-10 човека. Министър Москов каза ли това, което г-жа Маринова каза вчера на пресконференцията? Свидетел ли сте на тези думи?

Минчо Казанджиев, кмет: Сега, ние водихме много разговори …

Павлин Иванов „Ловеч днес“: Не! Питам за конкретният разговор …

Минчо Казанджиев, кмет:  Павлине, ще ти кажа! Политиката е нещо сложно, нещо много по-различно от една единица малка. Много разговори, които се водят и са неофициални, политиците, които присъстват на такива ги оставят на по-заден план. Важни са фактите.

Ако има разговори в различни посоки, най-удачно е, министър Москов да каже това, а не да бъде препредавано това. Според мен, г-жа Маринова вкарва министър Москов в една драма, която не е благоприятна за нея.

Павлин Иванов „Ловеч днес“: Нека да говорим по същество. Чухте ли тази реплика?

Минчо Казанджиев, кмет:  Отново ще повторя. Аз като политик казвам това! Разговорите в един кабинет са разговори между хората в този кабинет. Всички заявления, които трябва да бъдат официални, може да ги каже всеки и стои зад думите си.

Защото тези разговори, които са водени, отговарям по-конкретно и на друго …

Павлин Иванов „Ловеч днес“: Категорично не отговаряте! Чухте ли тези думи?

Минчо Казанджиев, кмет:  Отговарям конкретно. Каквито и думи да са говорени, най-лесният начин да се разбере дали аз съм говорил с г-н Илиев по този начин е да му звъннете и да го питате.

Павлин Иванов „Ловеч днес“: Никой не е казал, че е говорено с г-н Илиев.

Минчо Казанджиев, кмет:  Аз не искам да влизам в конфликт с министъра. Разговорите, които са водени между нас са били разговори, свързани с решаване на въпроса за болницата. Факт е, че проблемът на болницата е решен. Факт е, че аз стоя зад своите думи. Тука г-н Тихолов може да ги потвърди, защото в негово присъствие бяха казани.

Казах, че искаме въпросът да се реши и искаме да бъде пуснато парното веднага и ние ще дадем парите с малко закъснение.

А кой, какво интерпретира, си е негова работа.

Павлин Иванов „Ловеч днес“: Аз задавам прости въпроси, тъй като избухна скандал. Ако сте казал тези думи, ще има последици. Ако не сте ги казали, трябва да има последици за министъра. Търся истината.

Минчо Казанджиев, кмет:  Сега, аз ще ви дам един документ. Истината е една и тя е в отговора на г-н Владимир Илиев. Ще ви прочета какво е написал той. Аз не искам да коментирам един или друг и няма да го направя!

Павлин Иванов „Ловеч днес“: За „Ловеч онлайн“ вие ли взехте интервюто от г-н Илиев?

Минчо Казанджиев, кмет: Кои са тия „Ловеч онлайн“?

Павлин Иванов „Ловеч днес“: Тези, в които Даниела Коларова пише (бел.р. – Коларова е PR на кмета Казанджиев).

Минчо Казанджиев, кмет:  Нямам навика да чета медии, така че, сега … Слушайте какъв е отговора на Владо Илиев на моите въпроси. Нека всеки да си отговаря. И аз казах, че г-жа Маринова лъже, нека да си намерим …

(Бел.р. – Кмета прочете отговора, в който, накратко се казва, че на 5-ти януари, Илиев е провел няколко телефонни разговора, включително и с кмета. Илиев декларира, че не е разговарял с министър Москов и никога не е произнасял фразата „Кмета каза, като не плащат, спрете газа“)

Това е отговора и нека всеки сам да си вади изводи кой какво приказва и защо го прави.

 

Край на 1-ва част. Очаквайте продължението!

24 коментара

  1. Kak ne vi e sram be hora? Dokoga shte se izdurjate na gurba na lovchaliite ?…A tova s pravopisa e da onemeesh! Negramotni i nagli desetki godini s kokala napred …posmeshishta za mladoto pokolenie!

    1. Ако ползваш кирилицата,ще е по-добре.

  2. Д-р Москов: Кметът на Ловеч има вина за спирането на отоплението в болницата
    09.1.2015 г.
    Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев има вина за спирането на отоплението в болницата в града по време на студените дни около коледните празници. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов по време на пресконференция в Пловдив. Той разказа, че лечебното заведение е дължало на фирмата, която подава газ в града, около 50 000 лв. Доставчикът е контактувал с кмета Казанджиев и когато е попитал как да постъпи, е получил отговор – като нямат пари, спирайте им газта. „Кметът на Ловеч е от различна политическа сила от моментното държавно ръководство. Той вероятно се готви за участие в избори. След като е казал това нещо е предвидил възможност в края на този месец общинският съвет да даде пари на болницата”, заяви министърът. Той добави, че не счита за управленско и човешко да прецениш, че заради липсата на 50 000 лв. болните могат да се оставят без отопление в най-студените дни. Д-р Москов също така каза, че проблемът с газоподаването към болницата вече е решен от държавата – на фирмата са изплатени част от задълженията и е договорено разсрочено погасяване на останалите дългове

    http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=d%2FE0Z9eZNdE%3D

    1. Аха!Ясно!Кметът на Ловеч „от другата политическа сила” е нарушил правилата за движение,като неправилно е изпреварил държавата с изявлението си пред регионалния директор на „Овергаз” за осигуряване на 52-те хиляди лева за топлото в болницата заемообразно от общинския бюджет,защото се готви за местните избори.Ама за тия избори се готви и Госпожата,която тиражира измислената реплика”Като не плащат,спрете им газта!”Минчо си пие редовно хапчетата и такова изказване в „навечерие” на местни избори не би допуснал даже в мислите си.А и никога в мандатите си не е давал основание да се мисли,че може сам да си „окачи въжето”.Ако е за едните избори,вместо тиражираната измислена реплика,той ,като „умеятен”политик, би използвал едно много по-силно изречение – „Отоплението в болницата спря заради 50 хиляди лева просрочени задължения към доставчика.Държавата нехае за натрупаните задължения,а болните и лекарите прекараха коледните и новогодишни празници на студено!”

    2. Наистина цитираната от колегата реплика е измислена. Едва ли някой през последните четиридесет години е обсъждал точно това гориво, освен някои баби в спомените си за моминските години.

  3. “Минчо Казанджиев, кмет: Нямам навика да чета медии, така че, сега” колкото и да се пише тук, кмета не ще го прочете! Така, че стига сте се джафкали и обиждали. Ясно е, че има виновни и те трябва да си понесат отговорността. Но дали ще стане…

  4. Кметът отказа да отговори ясно и категорично, но за смеъка на това министър Москов днес в Пловдив го е казал ясно:
    „Подобен случай имахме в края на декември и в болницата в Ловеч, но там се стигна до прекъсване на газоподаването заради кмета на града, който е от друга политическа партия“.

    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4527418

    Кой е Пинокио? Всъщност по социалистически го бяха прекръстили Буратино 🙂

  5. Вижте, че Павлин е на каишка, която държи ГЕРБ – това е ясно. Но новината, сама по себе си е много по-важна от този детайл.

    На всичките проблеми на този град, остава да ни лишат и от здравеопазване (не че и то е цъфнало и вързало)…

    Ricko е прав, че злоупотребите на г-н Кмета са мащабни. Общината не му е бащиния нито на него, нито на Тихолов. Малък град сме, знаем си и кътните зъби.

  6. Алоооуууу, кметствотоооо ,абе, как не ви досрамя бе? Абе, как не ви жегна поне малко за тия хора които останахме в тоя красив град, и търпим такива като вас, дребни душици, еснафи и злобни копелдаци. Абе, как не си признавате, че сте се насрали и продължавате да се насирате? Абе и вашият час , ще удари вееее, безсрамници нагли, крадливи. Как можете да си седите спокойно на столовете, да правите гъзовете на топло и с еднин замах да оставиш болни и новородени без топло?

    1. баръмоваааа бръмова, не те досрамя и копелдак да станеш бе?С тоя език и правопис си срам за д-р обл. управител. Който те насади пак там само да правиш гъз на топло – иска да плюваш тук- безсрамнице нагла и крадлива.

  7. На стенограма ми прилича написаното

  8. Павлине, пиши грамотно. Че си “Матросов на амбразурата” е ясно на всички. Толкова си заслепен и надъхан, че това ти пречи на писането. ГЕРБ няма да те позлати обаче.
    Интригите на Корнелия ти дават амброзия, която замъглява съзнанието и пречи да видиш, че в ситуацията около болницата лъсва цялата немощ на управлението на Ловеч. Особено от декември месец насам. И няколко месеца преди местните избори.

  9. Типично за Корнелия Маринова е да кара друг да й оправя бакиите и да вади горещите кестени. Тя сее около себе си интриги и гнилоч, а както винаги се прави на света вода ненапита.
    Въпросите на Павлин Иванов към Казанджиев са толкова заядливи и елементарни , че будят смях, а не почуда от факта как сравнително млад човек може да стане за 3-4 години продажен и злобен заради едното оцеляване на сайта си. Мигар това е единствен избор за житейска реализация на човек с икономическо образование?
    На кмета, разбира се, нищо човешко не му е чуждо и също има доста трески за дялане, но за пореден път показва какво трябва да е поведението на добрия политик. А този случай с болницата плаче за прокурор, но софийски, защото ловешки само ще смете боклука под чергата, а той ще продължи хем да смърди, хем да набъбва.

    1. Ако имаше опция за лайк, щях да те лайкна…хахахха…. 🙂

    2. *Този пост не беше за тук…..да се има впредвид! 🙂 Бррр……..

  10. Брях, бая време ти требва да съчиниш тази супер Ентелигентна информация, да беше барем ги помолил,като я четат порачителите на лъжите, да ти поправят правописните грешки, преди да ти разрешат да я пускаш. А кмета е глупак , какво се прави на коректен и не ги одръсти Корнелия и министъра с блесналия поглед, и да заяви , че подобно нещо не е споменавано. Мишок както винаги, ако може да е и с тия и уния, и с всички . Как пък не случи Ловеч на управленци!

    1. Търся частен учител на детето по български. Казвай си веднага тарифата и си давай координатите, искам те.

    2. И твоите правописни грешки си ги бива.

      1. порЪчител, а не порАчител
      2. “А кметЪт” – пълен член е тук.
      3. Ония, а не Уния…
      4. запетайките не служат за украшение на текста, поставят се (или не се поставят) по определени правила, част от правописа на българския език.

    3. Ако имаше опция за лайк, щях да те лайкна…хахахха…. 🙂
      * П.П. Тука му е мястото! 🙂

  11. На 16 декември 2014 „Овъргас“ уведомяват нашата болница, че при неплащане, ще бъде спряно подаването на газ на 23.12.2014 г.

    А какво е „Овъргас“

    1. Какво е “ОвъргаЗ” ? Преди всичко – търговско акционерно дружество, в което Община Ловеч имаше доскоро 27-28 % от акциите. После ги продаде, доколкото е известно, за 50 бона. Хипотеза: ако още ги притежаваше, може би нямаше да се стигне до това скандално изключване на болницата. Все пак: гарван гарвану око не вади! Апропо – как е уреден въпросът със сервитута на тръбите им, които преминават през общински площи?

  12. Кмете,

    пари за отопление на болницата има и аз ще изпълня гражданския си дълг, за да Ви подпомогна в търсенето.
    Просто връчете заповедите за уволнение (и не назначавайте нови) на някои от търтеите в Общината.
    Краси Калев? Цял живот седял на държавна софра, пенсионирал се РАНО (не като нас, простосмъртните) с висока пенсия (~700лв) и ПАК продължава да суче от бюджета (т.е. от НАС)??? Боби Митев – същата работа. Пенсионирал се рано, получава висока пенсия и ПАК суче от нас… Не стига, че жена му (съдия в Окръжен съд) взима по +3000лв на месец, та са им малко????????????????? Трима такива като им посочите вратата и ще има за
    отопление за болницата. Мръзнещите болни (особено новородените) не са по-важни от горните (и много други ) търтеи, които хрантутите с НАШИТЕ пари, ТАКА ЛИ?
    Пари ИМА, но вие злоупотребявате с тях!!! За същото ще Ви пусна и публично писмо! Като сте избран за кмет, никой не Ви е връчал и нотариален акт за душите ни!!! Опомнете се! Ако не – справка: Борисов, Орешарски.

    1. Рико,

      прав си, но болницата не е на общината, министър Москов и Корнелия като управляваща партия трябва да мислят за нея.

Comments are closed.