veterinaren511134Мая Величкова

Искам да си взема куче! Това са най –често чуваните думи у дома от нашите деца. Това е важно решение! Вземайки домашен любимец, трябва да сме наясно, че поемаме голяма отговорност, тъй като следва да бъде обгрижван и лекуван със същото старание, с което се грижим за себе си.

    Клуб „Млад кинолог” с ръководител д-р Виолета Печева по проект УСПЕХ към Професионална гимназия по ветеринарна медицина “Проф. д-р Д. Димов” – Ловеч се занимава с изучаването на основните породи кучета у нас. Тяхната анатомията, общото устройство, хранене, аксесоари и ваксини. veterinaren511133Участниците проучват причините и пътищата за развитие на болестния процес и лечението на най – често срещаните болести предизвикани от неправилно отглеждане или ненавременна имунизация на кучето, тъй като то може да бъде преносител и на опасни за човешкото здраве болести и паразити.За това в дейността на клуба е заложено посещението ветеринарни клиники и кабинети в Ловеч и Плевен, в които младите кинолози се натъкват на различни случай.   

     Трябва да се знае, че малките кучета са точно като децата. От най-ранна възраст кучето, опознавайки собственика си, реагира на жестовете и тона му. Нужен е продължителен период от време, в който условните рефлекси да се утвърдят като навици– място за сън, време за разходка, време за хранене, хигиенни навици (кога и къде може да се ходи по нужда), изпълняване на определени команди. Започва се от първия ден с доверие и търпение.За да се изградят тези навици у животното, е нужно време, знание и търпение.В тази връзка младите кинолози от ПГВМ – Ловеч изучават основните елементи на дресировката и психологическото въздействие върху кучето.

      След завършването на курса, на обучение, младите кинолози ще получат сертификат за своите знания и умения. Това ще им даде предимство на пазара на труда, при кандидатстване в центровете за подготовката и обучението на полицейски кучета, кучета за лична охрана и придружител на частни лица, както и за охранителни фирми, а също и кучета –водачи на незрящи.

2 коментара

  1. Д-р Виолета Печева е един прекрасен човек. Беше ми преподавател по акушерство и гинекология на селскостопанските животни. Човек, който наистина държеше на нивото. Радвам се, че е поела този кръжок.

  2. Задачка-закачка за младите кинолози: нека проведат повече занятия на открито в град Ловеч, на терен, и да се опитат да определят породите, оформили неповторими образци в богатата на елитни екземпляри популация по улиците ни.

Comments are closed.