Карнавал на малките животни ще бъде организиран в Зоопарк – Ловеч по повод 1 юни – Ден на детето. Празникът ще бъде със специалното участие на Росица Кирилова, началният час е от 18.00 часа.

Напоследък в нашия зоопарк има доста новородени животни, последно се е родил як, бизонче, сърничка. Бизоните са стадни животни и майката, бащата и по-голямото му братче се грижат за новороденото, пазят го. Братчето е родено през 2015 г. и сега също.

Според д-р Ивайло Станков този бум на раждания се дължи най-вече на добре подбраната храна.

А раждането на малък як е изключително събитие, тъй като много отдавна в нашите зоологически градини не се е раждал.

Както сме съобщавали, през деня малкото якче е пуснато на свобода и посетителите могат да го срещнат на алеите и да се снимат с него, което си е жива атракция.

Новородената сърничка също ще бъде пусната сред посетителите на 1 юни, за да й се радват децата. Тибетският як и сърничката се отглеждат на биберон, персоналът полага усилия за тяхното добро общо състояние.

От 2015 г. до днес са се родили  общо над 100 животни в ловешкия зоопарк. Сред  тях има шест броя хищници (вълци, лисици,), тревопасните са близо 40 броя (мофлони, благороден елен, елен лопатар, японски елен, понита, камерунски кози, сърни и др.).

Има голямо разнообразие от птици – около 60 броя новоизлюпени. Тук влизат червено-златен фазан, пръстенчат фазан,сребърен фазан и други птици от кокошевия вид.

Атракция в парка са и новородените диви прасенца, които свикнаха да излизат от заграждението на родителите, да се разхождат из алеята и да се прибират сами.