dans2210142Павлин Иванов

Това, че живеем в сбъркан свят, изповядващ сбъркани ценности, мисля не подлежи на дискусия. Но дори и в сбъркаността би трябвало да има някакви граници.

Новината от вчера, която гръмна в цяла България – след акция на ДАНС е разбита схема за „лично облагодетелстване и трудова експлоатация на пациенти в психиатричната болница в с. Карлуково“.

Ако се докажат обвиненията на правоохранителните органи, ние като общество, ще се окаже, че сме достигнали ново дъно.

Всички знаем, че се краде! Безогледно, безскрупулно, нагло! От всякъде и от всичко!

Знаем и че имаме крещяща нужда от въздаване на справедливост и въвеждане на ред в нашата държава. Очакваме с нетърпение времето, когато системите и институциите в държавата ще сработят и всеки ще си получи заслуженото.

Ще отклоня вниманието ви обаче в друга посока.

В последните години лично аз, а убеден съм и вие, сме се сблъсквали със сбъркания начин на мислене на замесените във властта. Бих могъл да направя дълъг списък от хора, които съвсем съзнателно смятат, че рушветите, „благодарността“, подаръците, давани им единствено срещу това, че някой си служител си е свършил работата по един нормален начин, се полагат по подразбиране на назначените за служители на обществото.

Искам да наблегна на начина на мислене.

Огромна част от злоупотребяващите с власт и служебно положение, съвсем истински не разбират, че правят нещо лошо. Категорично не различават добро от зло. Толкова сбъркани ценности и лична философия имат, че дори не разбират в какво точно са обвинени и защо техните действия са укорими, както морално, така и чисто юридически.

За много хора не е морална дилема да използват служебното си положение за да назначат цялата си рода на безветрени и добре платени длъжности. Според тях е по-скоро глупаво, ако не се възползват от бъговете в системата и при възможност, се възползват за свое лично облагодетелстване.

Използват служебното си положение и възможностите произтичащи от него като морков и тояга за личностен просперитет, съвсем съзнателно при това. Не намират и нищо лошо в тази схема.

Както държавата ни се е разпаднала тотално, така и обществото ни като взаимовръзки, отношения, принципи, норми на морал, също е ударило дъното. А страшното, поне според мен е, че всичко това е плод на разбиранията на прекалено големи групи хора и приемането на търговията с влияние, користното използване на служебно положение, за нещо нормално и в реда на нещата.

Карлуково е само един илюстративен пример, макар и доста зловещ. Случващото се в психиатричната клиника там е само резултат от един доста сбъркан начин на мислене.

7 коментара

  1. Я да попитам онези защо са с качулки и автомати след като в Карлуково само охраната има оръжие и пистолети?

  2. Началник! Като подхвана болницата за …. е па вземи влез в първо мъжко и покажи снимки от там. Ако ти стиска де. Ама вземи предпазни мерки против въшки. То вярно докато бях там смениха прозорците ама не ми се вярва да са оправили всичко.

  3. не винете автора,дъното ще го ударим тази зима при задалото се най мракобесно управление за последните 20 години Задкулисието между ченгета и фашизоиди няма да изкара дълго,но ще е пагубно – справка Украйна.Формулата 14 – 2 – 1 ще изкара хората на улицата,по начин,който мутрата не е сънувала.Но това после.Най належащия проблем на този род слуги,е че трябва да пишат а не знаят какво – няма спуснати опорни точки.Снощи по тв единия коалиционен партньор каза,че ще спасяваме КТБ с публични средства.Е – спомняте ли си голямото черно лого на сайта ” ,оставка няма да плащаме фалитите ” Сега,когато на всеки пълнолетен българин му предстои да се бръкне с по 2 000 лева, как да излезеш с това лого,като пусто си десноцентрист и евроатлантик;Гадно е да си слуга,дори платен.За посленото не съм сигурен,има и такива по душа

  4. “Използват служебното си положение и възможностите произтичащи от него като морков и тояга за личностен просперитет, съвсем съзнателно при това. Не намират и нищо лошо в тази схема.”
    Сякаш си описал Корнелия Маринова, приятелю.

  5. Много песимистично.Били сме ударили дъното.А аз съм оптимист – има и още по-надолу – в тинята.Това в Психиатричната болница в Карлуково,разбира се не в тия мащаби(тогава все още нямаше обществени поръчки),датира отпреди повече от 23-24 години.Тогава за първи път и с много усилия и къртовски труд,ревизори от Дирекцията”Държавен финансов контрол”по сигнали от близки на пациентите разкриха присвояване на пари,изпращани от близките за страдащите,за да им подсигурят по-добро хранене.Явно този начин на мислене е вкоренен и не само в Карлуково.Назначаването на родата на заслонени позиции,когато родата не полага труд и старание,а само папка ,е най-малкото зло.По-лошото е,че част от тези роднини се забавляват да се правят на важни пред обикновените хорица,дошли за някаква административна услуга.А най-лошото е когато родата купува и продава банки,строи и експлоатира хотели в Банско и в Катарино.А дяволски лошо става тогава,когато това се върши пред очите и ушите на “правораздавателите”,а те се правят на шушумиги,преглъщат и мълчат.В случая най-после някой от тия органи си е свършил работата.Но нека видим присъдите!Тогава ще коментираме.

Comments are closed.