ekoakciq2308137Обявената в началото на август от кмета на Ловеч кампания „Да изчистим общината“ продължи днес в Йоглав и Чавдарци. Зам.-кметовете Младен Младенов и Ертан Хасан, служители на общинската администрация и на фирма „Еко” заедно с членове на обществения съвет в Йоглав и с кметския наместник Ценка Дойчева почистиха централната част на селото и пространството около детската градина, събрани и отстранени бяха битов отпадък, сухи треви и зелена маса.

Кметът Минчо Казанджиев заедно със служители от администрацията чисти от прораснали клони подхода към Деветашката пещера. От прораснали и изсъхнали клони бе почистен и пътят към пещерата в Чавдарци. Там бяха зам.-кметът Пламен Петков и екип от дирекция „Образование, култура и младежки дейности”. Тъй като се оказа, че точно това място се нуждае от сериозно прочистване, всички екипи продължиха работа там. Към тях се присъединиха със собствени резачки и трима жители на селото.

ekoakciq2308135Кметският наместник на Чавдарци Анани Михайлов обясни, че това се прави, за да бъде освободен достъпът до пещерата, която е неособено познат природен феномен. Идеята е тя да се превърне в туристическа дестинация. За да се случи това обаче, ще трябва общината да си я поиска от Министерството на околната среда и водите, разговори за което вече са започнали, съобщи кметът Казанджиев. След това би могло вече да се помисли за нейното облагородяване и възстановяване в автентичен вид, тъй като години наред пещерата е ползвана за мандра. На следващ етап би могло да се изгради пътна връзка с Деветашката пещера и така районът да стане още по-атрактивен за туристите.

Кампанията „Да изчистим общината” продължава в следващите седмици в останалите села в общината и в кварталите в града. Идеята й е е да бъде почистена от отпадъци всяка замърсена зона в населените места, както и да бъдат премахнати изсъхнала трева и дървесина и прораснали храсти и клони в зоните за отдих и туризъм и по общинската пътна мрежа.

Първата екоакция бе на 9 август на парка „Стратеш“.