lageralovech1801161Общинският съвет в Ловеч на своето заседание под председателството на Петър Цолов на 28.01.2016 г. прие Календар на културните събития на общината за 2016 г. Това стана след бурни обсъждания с 19 гласа „за“, 9 – „против“ и 3 „въздържал се“.

Календарът включва чествания, важни годишнини, свързани с исторически събития и личностти. Търсен е баланс между различните изкуства и равнопоставеност на творците и културните организации. Дава се възможност за нови културни продукти, които тази година не липсват. Точно последните доведоха и до остри политически спорове.

Наред с традиционните акции като Цветница и Люлякови музикални вечери, за първи път в културния календар на Община Ловеч е включено събитие, посветено на лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч, наречено „Памет и история“. Целта е да наруши мълчанието в Ловеч по тази тема. Ще се организира кръгла маса, прожекция на документален филм, изложба в градската библиотека и наративи на оцелели и свидетели. Ще се дискутират проблемите на колективната памет и травми от времето на комунизма.

Идеята бе посрещната с разнопосочни реакции. Общинският съветник Минчо Казанджиев предложи тази идея да отпадне. Общинският съветник Иво Райнов каза, че е неприемливо намалението на средствата за култура, но ще подкрепи календара и събитието за „Слънчев бряг“. За финансиране на проявата бе предложена да се закрие планирания Бардфест. Сумата за него от 1500 лева. да се пренасочи, като 500 лв. отидат за събитието за „Слънчев бряг“, а с 1000 лв. да се подкрепи честването на 829 години от сключването на мира с Византия, за което са предвидени само 100 лв. Идеята бе на общинския съветник д-р Георги Митев, който посочи и други несъответствия. Например за националния празник Трети март са предвидени само 500 лв. Д-р Митев припомни още, че миналата година в културния календар бе чествано и годишнина от комунистическия функционер Дочо Шипков.

Общата сума за културния календар е 98 500 лв. и се осигуряват от бюджета на общината. Календарът се актуализира ежемесечно,а предвидените средства могат да се прехвърлят от едно към друго при икономии или недостиг.

1 коментар

  1. А какви мероприятия се предвиждат за провеждане на отплаващата сцена? Изобщо, кой ще се грижи сега за тази безценна придобивка?

Comments are closed.